Foto: Bildbyrån

Islands hopp står till Nations League

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet och Frankrike är klara för fotbolls-EM 2020. Det står klart efter att Erik Hamréns Island spelat oavgjort i sin ödesmatch i Istanbul

Island, med svenske förbundskaptenen Erik Hamrén vid sidlinjen, behövde en seger i bortamötet med Turkiet i EM-kvalets grupp H för att ha chans på den topp två-placering som krävs för avancemang till nästa sommars mästerskap.

Men efter en tillknäppt och mållös match på Türk Telekom Arena i Istanbul står det klart att den lilla önationen som bäst kan sluta trea i gruppen.

EM-kval fotboll

Med en omgång återstående i kvalspelet är Island tre poäng efter Frankrike som i kraft av bättre resultat i inbördesmöten inte kan bli passerade i tabellen. Därmed är både Frankrike och Turkiet klara för EM 2020.

Närmast att spräcka nollan i Istanbul var Hördur Magnússon vars nick i den 82:a minuten rensades undan på mållinjen. Slutresultatet 0–0 innebar att Turkiet gick upp på 20 poäng, fyra före Island, och därmed på hemmaplan kunde fira att EM-platsen var säkrad.

Det är dock för tidigt att räkna bort Island från nästa års slutspel eftersom chansen fortfarande finns att nå en playoff-plats via räddningsplankan Nations League.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter gällande Islands möjlighet till EM-avancemang.

EM-kval

Turkiet logo

Turkiet

0 - 0

Island logo

Island

Türk Telekom Stadyumu, Istanbul
Domare: Anthony Taylor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet