Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Karim Benzema vinner Ballon d'Or – världens bästa manliga fotbollsspelare 2022

Uppdaterad
Publicerad

30 herrspelare var nominerade men bara en kunde vinna. Nu är det klart att Real Madrids målsprutande fransman Karim Benzema tar hem Ballon d'Or 2022.

– Jag har alltid tänkt att allt är möjligt. Jag gav aldrig upp, säger Karim Benzema.

Lionel Messi vann priset i fjol men nu är det Karim Benzema som är världens bästa fotbollsspelare.

Förra säsongen gjorde Karim Benzema 44 mål och 15 assist på 46 matcher för sitt Real Madrid. Hittills den här säsongen har det blivit fyra mål och en assist på sex matcher i La Liga. Tillsammans med sitt Real vann han Champions League och spanska ligan den gångna säsongen.

– Jag har haft två förebilder i mitt liv: Ronaldo och Zidane, säger Benzema som fick ta emot priset av just Zinedine Zidane. 

Efter att själv hållit ett tal hyllades han av flera fotbollsprofiler i en video som visades på storbildskärmen.

– Karim är inte en spelare som är besatt av att göra mål. Han är inte besatt av Ballon d'Or eller att vara bättre än någon annan. Han är besatt av sitt lag och han är helt enkelt en lagspelare, säger Real Madrids tidigare tränare José Mourinho, numera Roma.

Fridolina Rolfö var den enda svenska spelaren som var nominerad på såväl dam- som herrsidan. Hon hamnade till slut på en 19:e plats av 20 på damsidan.

MER FOTBOLL: Minut för minut: Så spårade Stockholmsderbyt ur totalt:

Ballon d'Or

Priset har en lång historia och har genomgått en del förändringar sedan det delades ut första gången 1956 av France Football Magazine. Priset har delats ur varje år sedan 1956 förutom 2020 då utdelningen uteblev på grund av coronapandemin. Första gången priset delades ut till en kvinna var 2018 då norskan Ada Hegerberg tog hem det.

Damer:

2018: Ada Hegerberg, Lyon

2019: Megan Rapinoe, Reign

2020: Ingen utmärkelse delades ut

2021: Alexia Putellas, Barcelona

2022: Alexia Putellas, Barcelona

Herrar:

2018: Luka Modric, Real Madrid

2019: Lionel Messi, Barcelona

2020: Ingen utmärkelse delades ut

2021: Lionel Messi, Barcelona/Paris Saint-Germain

2022: Karim Benzema, Real Madrid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.