Landslagsförsvararen Hanna Glas med PSG-tröjan. Foto: TT

Hanna Glas resa från skadehelvete till drömkontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Med tunga skadeperioder har karriären varit långt ifrån spikrak.

Men just precis nu är fotbollslivet faktiskt bara ljuvligt för Hanna Glas – som plötsligt bytte Eskilstuna mot Paris och nu gläds över att kunna inspirera unga tjejer.

– Man vill ju vara en förebild, det känns stort, säger hon.

Tre korsbandsskador. Inte en, inte två – utan tre.

Många hade gett upp när en tredje säsongs rehab stundade. Men inte Hanna Glas.

– Det har varit mycket slit, mycket tårar... Tunga perioder. Jag känner verkligen att man är förtjänt av det här, alltså äntligen, säger hon efter första veckan i sin nya klubb Paris Saint-Germain.

Ytterbacken har i år imponerat stort på sin högerkant i Eskilstuna och även på landslagsnivå, inte minst i den avgörande VM-kvalmatchen mot Danmark.

”Kom från ingenstans”

Men intresset från PSG kom ändå väldigt plötsligt.

– Klart att jag hade funderat på vad som skulle hända nästa säsong och så, men det här alternativet kom liksom från ingenstans. Jag tänkte att det är ju kul att de är intresserade, men det behöver inte leda till något konkret. Men så blev det konkret ganska snabbt ändå, berättar Glas.

Hon behövde inte lång betänketid. Det här är en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag hade ångrat mig resten av mitt liv om jag inte hade tagit den här chansen.

Inte blev det sämre av att Emma Berglund som hon känner sedan tidigare finns i det franska topplaget. Berglund, som redan fått bjuda Glas på ett par middagar i den nya staden, är tillbaka i full träning efter en korsbandsskada och om allt vill sig väl kan det vara två svenskor i truppen på söndag när PSG möter LOSC hemma.

– De har sagt att alla papper ska vara klara då, så jag hoppas, säger Hanna Glas.

TT: Vad är största skillnaden på träningarna jämfört med hur det var i Eskilstuna?

– Den individuella skickligheten. Och det blir ett högre tempo i och med det. Sen är det lite hårdare krav också, misslyckas du med en passning så får du höra det.

TT: Det låter både bra och lite läskigt?

– Det är en ny grej och en ny kultur. Men alla är jättesnälla och det känns som att jag kommit in bra i laget redan.

Helt annan ekonomi

Den allra största skillnaden är kanske ändå den som rör allt utanför – såväl klubbens resurser som den ekonomiska biten.

I Eskilstuna kombinerade hon satsningen med studier.

Nu spelar Hanna Glas bara fotboll.

– Jag klarade mig ändå i Eskilstuna, men det var inte så att jag kunde lägga undan massa pengar. Det är ju helt andra ekonomiska förutsättningar här och det gör ju jättemycket. Sen finns allt liksom redan i klubben, som i går så var vi hos en sån som tar hand om fötterna och fixade alla förhårdnader.

Dessutom finns alltid en fystränare med på träningen, två eller tre sjukgymnaster... och så vidare.

– Behöver man nåt så är det bara att fråga.

Inspirerar andra

Efter att ha gått igenom tre korsbandsskador och tre rehabperioder vet Hanna Glas minst sagt hur motgångar känns och hur man kan resa sig från dem. Och hon märker att hennes resa inspirerar andra.

– Det har varit tjejer som frågat om tips och så när de har skadat sig. Det är bara roligt att hjälpa och inspirera, man vill ju ändå vara en förebild. Det känns stort, säger Glas.

TT: Vad säger du till de som kanske fått sin andra korsbandsskada?

– Jag vet ju själv hur det är, det är så lätt att bara ge upp. Men så kan man tänka att man måste ändå få bra funktion för att ha en vardag som fungerar och så inser man också hur mycket man tycker om fotboll när man är ifrån det och det är också en jättestor motivation.

– Allas vägar är olika, men det är ändå rätt stor chans att kunna spela igen.

Se bara på Sveriges senaste utlandsproffs Hanna Glas.

FAKTA: HANNA GLAS

Född: 16 april 1993 (25 år).

Från: Sundsvall.

Position: Högerback. Har även spelat så kallad ”wingback” i mer offensiva uppställningar.

Klubbar: Paris SG (2018–), Eskilstuna United (2017–2018), Umeå (2014–2016), Sunnanå (2013), Sundsvall (2011–2012).

Landslagsmeriter: 14 A-landskamper, spelat för ungdomslandslagen på flera nivåer och var med och tog guld på U19-EM 2012.

Aktuell: Ny i PSG där hon kan debutera på söndag, med i landslaget som möter Norge i Helsingborg på torsdag i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.