Svenska landslagstrion vill rubba världens bästa lag

Uppdaterad
Publicerad

Lyon är världens bästa fotbollsklubb på damsidan med tolv raka ligatitlar och tre Champions League-titlar på rad.

Men i utmanaren Montpellier finns tre svenska landslagsstjärnor som drömmer om ett tronskifte.

– Det kommer att krävas topprestationer från oss för att rå på dem, säger Stina Blackstenius till SVT Sport.

Även om den franska damligan är jämnare än tidigare säsonger talar det mesta för att det även i år kommer att handla om ett trekejsarslag.

I fjol slutade Montpellier trea – tre poäng bakom PSG på Champions League-plats och elva bakom suveränen Lyon.

Damlandslaget i fotboll

– Under alla år jag har spelat här har vi varit med där uppe i toppen och hotat. Det är där vi ska vara och vi vill komma ut i Europa igen, säger lagkaptenen Linda Sembrant när SVT Sport hälsar på svensktrion i den soliga staden på Franska rivieiran.

Hur hotar man ett lag som Lyon?

– Vi måste vara klockrena säsongen igenom och göra taktiskt perfekta matcher mot Lyon för att kunna störa dem. De har ett otroligt bra lag, men över en eller två matcher kan det gå, fortsätter 31-åringen.

Blackstenius om första flytten

Sembrant och Sofia Jakobsson, 28, anslöt redan 2014, men sedan förra året har de också fått sällskap av landslagskollegan Stina Blackstenius.

– Det är min första flytt någonsin och det har verkligen varit en tuff utmaning. Det är en ny kultur, ett nytt språk, nytt lag, ny tränare och ny miljö. Många gånger har det varit svårt, men det har blivit lättare och lättare med tiden, säger den 22-åriga anfallsstjärnan.

Och hon känner sig som en bättre spelare i dag än under tiden i Linköping.

– Spelet skiljer sig väldigt mycket från i Sverige och jag känner mig tryggare i min teknik. Här tränar vi på ett helt annat sätt och nu har jag också haft min första försäsong här. Det ska bli spännande att se vad den kan ha gett, säger Blackstenius, som förra säsongen slutade fyra i skytteligan med 13 mål på 20 matcher.

”Frankrike är som hemmaplan”

Montpellier är en av totalt nio matchstäder som har blivit utvalda till nästa års fotbolls-VM i Frankrike.

Den svenska landslagstrion ser fram emot ett mästerskap i sitt ”andra hem”.

– Det ska bli jättekul att spela i Frankrike. Jag har varit här i snart fem år nu så det blir nästan som att spela på hemmaplan. Jag trivs jättebra här, säger Sofia Jakobsson.

Det var hon som sköt det avgörande målet i tisdagens avgörande kvalmatch mot Danmark.

– Att få göra mål i en sådan match känns otroligt kul efter korsbandsskadan och allt som har varit. Det betyder mycket.

Länge drömde du om att ta dig tillbaka till landslaget. Vad drömmer du om i dag?

– Att hålla mig skadefri och göra bra matcher i klubb- och landslaget. Att fortsätta utvecklas och försöka ha en så bra form som möjligt inför VM, säger Sofia Jakobsson.

Se ett inslag från gårdagens ligamatch mot Bordeaux här nedan.

SVENSKARNA I MONTPELLIER

Linda Sembrant, 31 år, försvarare

Given mittback och ledargestalt i såväl landslaget som Montpellier där hon startade i samtliga 20 matcher hon spelade i fjol. Noterades för två mål.

Sofia Jakobsson, 28 år, anfallare

Vald till franska ligans bästa spelare säsongen 2014/2015, framröstad av tränarna. Gjorde i fjol comeback efter en korsbandsskada och noterades för sju mål och åtta assist på 17 matcher. Sköt Sverige till VM i tisdags.

Stina Blackstenius, 22 år, anfallare

Fyra i skytteligan i fjol med 13 mål på 20 matcher. Gjorde också sex assist. Anslöt till Montpellier i januari förra året – hennes första utlandsäventyr i karriären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet