Foto: Bildbyrån

Sverige mot Spanien i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Spanien i EM i sommar.

Nu står det klart att spanjorerna väntar även i kvalet till VM i Qatar 2022.

– En stark nation, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport.

I Sveriges grupp finns även Grekland, Georgien och Kosovo. Det stod klart efter en lottning i Zürich på måndagen, där inget förbundsfolk fanns på plats på grund av coronapandemin.

Svenske förbundskaptenen Janne Andersson mötte pressen digitalt efter lottningen och verkade ändå ganska nöjd med utfallet.

Herrlandslaget i fotboll

– Spanien är en stark nation som vi ju ska möta till sommaren igen och det finns ju fördelar med det eftersom vi har koll på dem. Samtidigt så har de ju så oerhört många spelare och använder sig av ganska många spelare i sitt landslag, säger Andersson till SVT Sport.

– Både Grekland och Georgien både är två nationer som jag har dålig koll på, vi har inte mött dem på de 56 matcher vi spelat sedan jag tog över 2016. De får jag läsa på mer om för att kunna uttala mej om, säger Andersson. 

– Kosovo mötte vi ju under januariturnén och lyckades vinna med 1-0 men det kommer inte vara samma Kosovo då som i kvalet och inte samma Sverige heller, säger förbundskaptenen. 

”Bra med femlagsgrupp”

Sverige är redan klart för EM 2021, men innan dess väntar VM-kval som inleds i mars 2021. Spelprogrammet fastställs under tisdagen.

Sverige kan alltså ställas mot Spanien i VM-kvalet redan före gruppspelsmötet i EM i Bilbao i juni.

– Jag tycker det är bra med en femlagsgrupp, att inte behöva ha tre tävlingsmatcher i mars och i september, det är en positiv del med lottningen, säger Janne Andersson. 

Gruppsegrarna går direkt till VM. Grupptvåorna och två lag från Nations League får spela playoff om de tre återstående Europaplatserna.

Sverige mötte Spanien i EM-kvalet förra året och förlorade på bortaplan men kryssade hemma.

Fakta: Så fungerar VM-kvalet

De tio gruppsegrarna kvalar in till VM-slutspelet i Qatar den 17 november-18 december 2022.

De tio grupptvåorna, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp, spelar ett playoff om tre platser i VM 2022.

De tolv lagen lottas in i tre grupper, där de fyra lagen möts i semifinaler (enkelmöten) och i en avgörande final. Matcherna spelas i mars 2022.

(TT)

Fakta: Här är VM-kvalgrupperna

Grupp A: Portugal, Serbien, Irland, Luxemburg, Azerbajdzjan

Grupp B: Spanien, Sverige, Grekland, Georgien, Kosovo

Grupp C: Italien, Schweiz, Nordirland, Bulgarien, Litauen

Grupp D: Frankrike, Ukraina, Finland, Bosnien och Hercegovina, Kazakstan Grupp

E: Belgien, Wales, Tjeckien, Belarus, Estland

Grupp F: Danmark, Österrike, Skottland, Israel, Färöarna, Moldavien

Grupp G: Nederländerna, Turkiet, Norge, Montenegro, Lettland, Gibraltar

Grupp H: Kroatien, Slovakien, Ryssland, Slovenien, Cypern, Malta

Grupp I: England, Polen, Ungern, Albanien, Andorra, San Marino

Grupp J: Tyskland, Rumänien, Island, Nordmakedonien, Armenien, Liechtenstein

Fakta: VM-slutspelet i Qatar

Var: Spelas i Qatar med huvudstaden Doha som huvudort. Majoriteten av arenorna är nybyggda, liksom stora delar av infrastrukturen mellan spelorterna.

När: 21 november–18 december 2022.

Varför: En ofta ställd fråga. Protesterna har varit många och högljudda sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa för tio år sedan utsåg Qatar som värd för herrarnas världsmästerskap. I synnerhet har landet fått hård kritik för brott mot de mänskliga rättigheterna. Behandlingen av de gästarbetare som byggt arenorna har väckt internationell avsky. Åtskilliga arbetare har förolyckats under arenabyggena. Korruptionsmisstankar har också riktats mot landet och mot Fifa och Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

VM i vintertid: Ja, det blev till slut så. Fifa tvingades backa från den ursprungliga planen att som vanligt spela mästerskapet under juni och juli. Vid den tidpunkten är det dagtid olidligt hett i Qatar.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet