Chris Härenstam: ”Mardrömmen är Spanien eller Portugal”

Uppdaterad
Publicerad

VM-kvalgrupperna i fotboll ska lottas – och SVT sänder direkt.

SVT Sports kommentator Chris Härenstam tvekar inte när han vi ber honom att utse värsta tänkbara lottning för Sverige:

– Mardrömmen är absolut Spanien eller Portugal i gruppen. De lagen passar oss inte bra, säger han.

Sverige har tappat en placering på världsrankingen, är på 20:e plats, och placeras i den andra seedningsgruppen. Det kan betyda riktigt tufft motstånd, oavsett i vilken grupp Sverige hamnar. Och det är förstås i den första seedningsgruppen som kommentatorn Chris Härenstam hämtar det värsta tänkbara scenariot:

– Mardrömmen är absolut Spanien och Portugal. De lagen passar oss inte bra. Frankrike och England har vi däremot en chans mot.

55 länder VM-kvalar, lagen är indelade i tio grupper. Vinnarna i varje grupp är klara för VM i Qatar, som spelas den 21 november till 18 december 2022. De tio grupptvåorna kvalar vidare mot två lag från Nations League om de tre sista VM-platserna från Europa.

Så här ser Chris Härenstam på lottningen:

Grupp 1

Belgien, Frankrike, England, Italien, Portugal, Spanien, Kroatien, Danmark, Tyskland, Nederländerna.

– Som sagt, bara vi slipper Spanien eller Portugal. Tyskland och Kroatien har inte imponerat. Frankrike och England har vi en chans mot.

Grupp 2

SVERIGE, Wales, Ukraina, Österrike, Schweiz, Polen, Serbien, Turkiet, Slovakien, Rumänien.

– Alla lag får ju spela många VM-kval på kort tid. Det gäller att ha breda trupper och inga skador på nyckelspelare. Sverige är noga i sina förberedelser och stod upp bra mot några av de bästa länderna i världen i Nations League. Att åter igen eventuellt ha Zlatan Ibrahimovic tillbaka vore en dröm eftersom han är klokare och lugnare nu än han varit tidigare. Han är harmonisk och motiverad och är en målskytt Sverige saknat. Och tänk dig intresset…

Grupp 3

Ryssland, Ungern, Irland, Tjeckien, Norge, Nordirland, Island, Skottland, Grekland, Finland.

– Drömmen här är utan tvekan Finland, även om de slog Frankrike borta nyligen, men även Island eftersom jag tror de nått sin topp.  Mardrömmen i den här gruppen vore spel mot Tjeckien eller Ungern, som båda är på väg uppåt och vann sina grupper i Nations League och därmed gick upp i A-gruppen.

Grupp 4

Slovenien, Montenegro, Nordmakedonien, Bulgarien, Albanien, Georgie, Israel, Belarus, Bosnien och Hercegovina, Luxemburg.

– Här vill vi möta Luxemburg eller Belarus. De ska vi besegra, även om båda överraskade i Nations League. Mardrömmen är, utan tvekan, Bosnien och Hercegovina eller Slovenien. Det är inga lätta matcher.

Grupp 5

Färöarna, Estland, Azerbajdzjan, Kosovo, Kazakstan, Litauen, Lettland, Andorra, Armenien, Cypern.

Grupp 6

Malta, Moldavien, Liechstenstein, Gibraltar, San Marino.

– Visst ska vi besegra lagen i de två sista grupperna, men det är inte skoj att spela mot Kosovo, speciellt inte på bortaplan. I övrigt ska vi inte ha några problem.

Härenstams dröm- och mardrömslottning

Drömgrupp

Kroatien

Sverige

Finland

Luxemburg

Estland

San Marino

Mardrömsgrupp

Spanien

Sverige

Tjeckien

Bosnien

Kosovo

Moldavien

Du ser lottningen i spelaren ovan eller i SVT2/Play med start 18.00.

Sändningstider

18.00-19.00 VM-lottning SVT2/SVT Play

Kommentatorer: Chris Härenstam och Daniel Nannskog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.