Göteborgs Julia Roddar. Foto: Bildbyrån

Allsvensk skräll i svenska VM-truppen: ”Jag blev överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade förbundskapten Peter Gerhardsson den svenska truppen till fotbolls-VM i Frankrike.

Den stora överraskningen: Göteborgs mittfältare Julia Roddar.

– Jag blev absolut överraskad, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Målvakter:

Hedvig Lindahl, klubblös

Damlandslaget i fotboll

Zecira Musovic, Rosengård

Jennifer Falk, Göteborg

– Lindahl är den givna förstemålvakten utan konkurrens. Men jag ser ett problem i att hon inte spelat så mycket under våren i Chelsea. Det är viktigt att hon får bra kemi med backlinjen. Orutinen hos de andra målvakterna är oroande, speciellt om det blir en skada på Hedvig, säger Frida Östberg till SVT Sport.

Backar:

Linda Sembrant, Montpellier

Magdalena Eriksson, Chelsea

Amanda Ilestedt, Potsdam

Nilla Fischer, Wolfsburg/Linköping

Hanna Glas, Paris Saint-Germain

Jonna Andersson, Chelsea

Nathalie Björn, Rosengård

– Sex av sju spelare kommer från utländska klubbar. De kan finnas en viss trötthet i kroppen på de spelarna, de har spelat klart sina respektive säsonger. Nu är det viktigt att de får en bra mental och fysisk återhämtning. Jag ser den här lagdelen som den mest rutinerade där det finns mycket erfarenhet och tyngd, säger Östberg.

Mittfältare och anfallare:

Caroline Seger, Rosengård

Julia Roddar, Göteborg

Elin Rubensson, Göteborg

Julia Zigiotti Olme, Göteborg

Kosovare Asllani, Linköping

Fridolina Rolfö, Bayern München/Wolfsburg

Sofia Jakobsson, Montpellier

Stina Blackstenius, Linköping

Mimmi Larsson, Linköping

Olivia Schough, Djurgården

Anna Anvegård, Växjö

Lina Hurtig, Linköping

Madelen Janogy, Piteå

– I mittfälltet och anfallet finns det många varianter, beroende på vilket motstånd lagets ställs mot. Förbundskaptenen kommer att ta en närmare titt på vilka strategier som passar bäst för respektive match för att bryta mönster och få ut maximalt av laget. Det finns mycket rutin i Asllani och Seger men även fina tillgångar i de nya spelarna som har spelat in sig i truppen. Det är riktigt kul att spelare som Fridolina Rolfö och Lina Hurtig är skadefria. De behövs i det individuella spelet, säger en optimistisk Östberg.

Chile kan ställa till det

– Det är en rätt väntad trupp. Julia Roddar är rätt oväntad för mig, men hon har gjort bra insatser. Det är kul att de vågar satsa på henne, säger Östberg.

SVT:s expert avslutar med att lyfta ett varningens finger för Chile i den första VM-drabbningen:

– Det defensiva spelet måste fungera men anfallet likaså. Sverige behöver arbeta lite mer på passningsspelet. Det kan bli anspänning i första matchen mot Chile som kan ta poäng. Men jag tror att Sverige tar sig vidare från gruppen som tvåa efter USA.

Julia Roddar, som Östberg såg som en liten skräll, var fullt medveten om att hon var en av dem som kunde komma att bli uttagna.

– Jag visste att jag var aktuell, men flera andra var ju också aktuella. Så jag blev absolut överraskad. Men det är något jag absolut hoppats på de senaste veckorna, säger Roddar till SVT Nyheter Dalarna.

Sverige inleder VM mot Chile den 11 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet