Lars Lagerbäck, förbundskapten i Norge. Foto: Bildbyrån.

Lars Lagerbäck har inte kunnat scouta sina motståndare

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för landslagsfotboll.

Men förbundskapten Lars Lagerbäck har inte kunnat göra den scouting som han önskat.

– Det har varit ett dilemma, både etiskt och moraliskt. Vi valde att stanna hemma, säger assisterande förbundskapten Per Joar Hansen till norska VG.

Norge inleder Nations League mot Österrike den 4 september. Förberedelserna är dock annorlunda på grund av coronapandemin.

Det norska landslaget har inte kunnat göra en grundlig scouting av motståndarna.

EM-kval fotboll

– Vi har varit försiktiga och följ de norska myndigheternas beslut. Vår bedömning var att inte skicka ”spioner” till länder där infektionsrisken är hög. Vår personal kan smittas och ta med sig infektionen hit. Vi har inte velat riskera det, säger Per Joar Hansen, assisterande förbundskapten i Norge, till VG.

”Det har varit ett dilemma”

– Det har varit ett dilemma, både etiskt och moraliskt. Hur viktig är en fotbollsmatch? Vi valde att stanna hemma. Vi får leva med att vi inte har fått se våra motståndare ”live”.

Lars Lagerbäck, förbundskapten för Norge, berättar att han aldrig sett mer fotboll än under pandemin. Han har tillbringat tid hos sina föräldrars gård och sett på fotboll.

– Jag har aldrig sett så mycket fotboll. Jag har till och med sett matcher i OBOS-ligan (näst högsta ligan i Norge), säger Lagerbäck enligt VG.

Spelar om EM-biljett i oktober

Han hoppas få komma in i Norge igen den 20:e augusti. Den 24:e augusti ska nästa landslagstrupp presenteras.

– Vi hoppas kunna välja fritt från de 35 spelarna som är aktuella. Men vi vet inte. Det kan finnas begränsningar som gör det problematiskt.

Den 8 oktober spelar Norge playoff mot Serbien, i potten finns en biljett till EM.

ARKIV: Här driver Lagerbäck – med både Skavlan och Janne Andersson (1 mars 2019):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet