Rosengård firar SM-guldet. Foto: Bildbyrån

Rosengård svenska mästare 2019

Efter tre guldlösa år är Rosengård åter svenska mästare i fotboll. Hemma på Malmö IP behövde laget minst ett poäng för att säkra SM-guldet, det lyckades när ”mesta mästarna” spelade oavgjort mot Vittsjö 1-1.

– Nu ska det firas, säger lagkapten Caroline Seger till SVT.

Förra året föll Rosengård på målsnöret när de förlorade greppet om SM-guldet i sista omgången.

I år lämnade Malmölaget inte något åt slumpen. I näst sista allsvenska omgången inför 3 262 personer på läktaren säkrade Rosengård elfte SM-titeln genom historien, den första sedan 2015.

– Oerhört stolt och glad, vi har jobbat hårt för detta och är värdiga vinnare. Nu ska det firas, säger lagkapten Caroline Seger till SVT.

Skyttedrottningen bakom ledningsmålet

Och det var säsongens skyttedrottning Anna Anvegård som satte guld på tillvaron när hon med en superträff i första halvlek tjongade in 1-0 till Rosengård, hennes 14:e mål för säsongen.

Inlägget stod danska anfallstalangen Sofie Svava för, matchens bästa spelare med otaliga farliga attacker på vänsterkanten, och bollen hamnade via en misslyckad Vittsjörensning framför fötterna på Anvegård.

Men Vittsjö lät sig inte avskräckas. Bara fyra minuter senare kom kvitteringen, Michelle de Jongh med hörnan som Alexandra Benediktsson via bakhuvudet nickade in till 1-1.

Andra halvlek blev mållös men saknade absolut inte farliga avslut.

”Sveriges bästa lag”

Allra hetaste läget i 80:a matchminuten när Sofie Svava skickade iväg ett välriktat skott på mål. Men Sabrina D'Angelo stod för en jätteräddning i Vittsjömålet, en av många stabila insatser av målvakten och mötet slutade oavgjort 1-1.

– Rosengård är outstanding just nu, Sveriges bästa lag. De har varit sin egen största motståndare inför säsongen men har kommit tillbaka, summerar SVT:s expert Markus Johannesson.