Bäst i Europa – nu ska Harder sänka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan prisades Pernille Harder som Europas bästa spelare säsongen 2017-2018.

Nu siktar den danska anfallsstjärnan på att sänka Sverige i VM-kvalrysaren i morgon.

– Att de har respekt för mig ser jag som något positivt, säger 25-åringen till SVT Sport.

Det är VM-kvalets sista omgång och så nära en final man kan komma. Danmark och Sverige slåss om gruppsegern och för blågul del räcker det med ett oavgjort resultat – danskorna är piskade att vinna.

Det lag som förlorar tvingas spela playoff om den sista VM-platsen från Europakvalet.

Damlandslaget i fotboll

Det är med andra ord mycket som står på spel i morgon kväll.

– Det är roligt att spela sådana här matcher där det verkligen gäller. För det får man verkligen säga att det gör i morgon. Det är en direktplats till VM som står på spel så det blir väldigt roligt, säger Pernille Harder till SVT Sport.

– Det är alltid speciellt att spela mot Sverige. Det är två lag som känner varandra väldigt bra och sedan känner man många spelare i laget också, fortsätter hon.

”Extra självförtroende”

Den danska storstjärnan, tidigare i Linköping men numera i tyska Wolfsburg, prisades förra veckan som Europas bästa spelare säsongen 2017-2018.

Harder har gjort fem mål och tre assist på sex matcher i VM-kvalet hittills. Nu hoppas hon spä på den statistiken ytterligare i morgondagens rysare.

– Det finns såklart en orsak till att motståndarna har respekt för mig så det ser jag som något positivt. Sedan så vet jag att jag måste ut och göra min uppgift och det jag brukar göra, då blir det säkert bra, säger Harder.

Ger det något extra att gå ut på planen som bäst i Europa?

– Jag vet inte. Lite extra självförtroende ger det såklart, men det gör nog ingen större skillnad, säger Harder.

Se inslaget i spelaren ovan.

Matchguide: Danmark–Sverige

Vad: VM-kval i fotboll, grupp 4.

Var: Viborg Stadion, Viborg, Danmark.

När: Tisdag klockan 17.00.

Tv/radio: TV12 och P4 Radiosporten.

Förutsättningarna: Det är VM-kvalets sista omgång och matchen är så nära en final man kan komma. Lagen slåss om gruppsegern och den enda direktplatsen till VM. För Sverige räcker det med oavgjort, medan Danmark behöver en seger.

Vid svensk förlust väntar eventuellt playoff om den sista VM-platsen från Europakvalet. Men då måste Sverige bli en av de fyra bästa grupptvåorna, vilket också kräver att resultaten går rätt väg i de andra grupperna.

Skador: Sverige tvingas på nytt klara sig utan Bayern München-proffset Fridolina Rolfö, den här gången på grund av en lårskada. Även Göteborgsmittfältaren Julia Roddar stannade hemma, då hon blev magsjuk i helgen.

Linda Sembrant fanns inte med på måndagens träning på matcharenan, men den lätta förkylningen som mittbacken kände av ska inte stoppa henne från spel, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

Preliminära laguppställningar:

Sverige (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson – Elin Rubensson, Kosovare Asllani, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Olivia Schough.

Övriga truppen: Zecira Musovic (mv), Jennifer Falk (mv), Sandra Adolfsson, Mia Carlsson, Hanna Folkesson, Anna Oskarsson, Nina Jakobsson, Lina Hurtig, Anna Anvegård, Julia Karlernäs, Mimmi Larsson, Jonna Andersson.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Danmark (3–4–3): Stina Lykke – Simone Boye, Janni Arnth, Rikke Sevecke – Theresa Nielsen, Karen Holmgaard, Nanna Christiansen, Katrine Veje – Sanne Troelsgaard, Pernille Harder, Nadia Nadim.

Övriga truppen: Naja Bahrenscheer (mv), Line Johansen (mv), Johanna Rasmussen, Maja Kildemoes, Mie Jans, Cecilie Sandvej, Sofie Junge, Frederikke Thøgersen.

Förbundskapten: Lars Søndergaard.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet