Pernille Harder, mitten, gjorde mål i 2–1-segern mot Wolfsburg. Foto: Bildbyrån

Harder målskytt mot tidigare klubben – efter målvaktstabbe

För första gången sedan flytten till London och Chelsea ställdes anfallsstjärnan Pernille Harder mot tidigare klubben Wolfsburg. Och det var tyskorna som dominerade matchen – det krävdes en grov målvaktstavla för att danskan skulle bli målskytt i 2-1-segern.

– En stor seger idag, konstaterar Harder på Chelseas Twitter-konto efter matchen.

Förra årets Champions League-final, som Lyon vann med 3-1, blev Pernille Harders sista match för Wolfsburg. Flytten gick under hösten till Chelsea – där flickvännen, Magdalena Eriksson, är lagkapten.

Ikväll mötte 28-åringen sin gamla klubb för första gången sedan klubbytet, när den första av två kvartsfinaler i Champions League avgjordes i Budapest.

Harder målskytt – utan att fira

Det mesta av snacket inför matchen handlade om just Harder – men danskan var närmast osynlig i första halvlek. Det krävdes en målvaktstabbe i andra för att danskan skulle få till det.

Det var i den 66:e matchminuten som Wolfsburgs Katarzyna Kiedrzynek slog en misslyckad utspark som Francesca Kirby fångade upp utanför straffområdet och spelade vidare till Sam Kerr. Bollen till slut hos en fri Harder, som enkelt satte 2-0. Av respekt för de tidigare lagkamraterna avstod danskan dock från att fira målet.

Men trots att Chelsea gjorde matchens två första mål var det Harders förra gäng som inledde bäst – och skapade mest matchen igenom.

Andersson räddade cykelspark på mållinjen

Inte minst Fridolina Rolfö hade flera fina målchanser. Efter drygt 20 minuters spel tog sig den svenska landslagsanfallaren in i straffområdet från vänster och fick iväg ett skott som Ann-Katrin Berger i målet boxade ut. Returen hos Rolfö, ny räddning av Berger och bollen hamnade hos polskan Ewa Pajor – som cykelsparkade mot mål. Men vänsterbacken Jonna Andersson stod rätt placerad och kunde nicka undan bollen på mållinjen.

Och tidigt i andra halvlek fick Rolfö ett nytt kanaonläge. Svenskan stod helt omarkerad i straffområdet och mötte ett inlägg från högerkanten med pannan – men nicken gick i stolpen.

Strax efter Harders 2-0-mål byttes sedan Rolfö ut och ersattes av Rebecka Blomqvist.

Wolfsburg reducerade på straff

Från bänken fick Rolfö till slut se hur Wolfsburg fick ett välförtjänt mål. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid misstajmade Magdalena Eriksson en tackling och fällde Svenja Huth i straffområdet – Dominique Janssen reducerade till 2-1 på straff.

Returen spelas den 31 mars, även den matchen i Budapest.