Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danmark jublar efter Pernille Harders segermål. Foto: Bildbyrån

Harder matchhjälte för Danmark i ödesmatchen

Uppdaterad
Publicerad

I ödesmatchen mellan Danmark och Finland blev Pernille Harder stor hjälte. I den 72:a minuten nickade hon in segermålet för Danmark och såg till att chansen att nå kvartsfinal lever för laget.

Både Danmark och FInland förlorade sina EM-premiärer och därför var mötet lagen emellan en måstematch för att ha chansen att gå vidare till kvartsfinal. I en mållös första halvlek var det Danmark som var närmast ett ledningsmål. Nadja Nadim fick ett kanonläge i straffområdet men finska målvakten, Tinja-Riikka Korpela, stod för en imponerande räddning.

I andra halvlek fortsatte Danmark att pressa på för ett ledningsmål och till slut kom det. Efter ett inlägg där en dansk spelare först träffade ribban hamnade bollen hos Pernille Harder precis framför mål som kunde nicka in 1-0 till Danmark.

– Väldigt bra, Pernille är en väldigt bra spelare och är på rätt ställe vid rätt tidpunkt, säger Nadja Nadim efter matchen.

– Vi är väldigt glada att vi fick tre poäng, det var en tuff match de hade bra försvar och bra målvaktsspel. Nu har vi chansen att gå vidare, det känns väldigt bra, säger Nadim.

Finland lyckades inte få till någon vidare kvitteringsjakt i slutet på matchen och hade svårt att skapa farliga chanser. SVT:s expertkommentator Markus Johannesson var kritisk mot hur den finska ledarstaben agerade efter målet.  Framförallt när det gällde hur länge laget väntade med byten.

– Jag tycker det är märkligt ledarskap. Fram till målet har de en bra matchplan men när målet kommer tar det väldigt lång tid innan spelarna vet hur de ska spela och framförallt förändringar att gå för det på riktigt och Finland håller på att åka ur EM, sa Johannesson.

Även Nilla Fischer och Lisa Dahlkvist var kritiska mot de sena finska bytena.

– Jag tycker de kunde gjort byten snabbare. Det var i 89:e minuten, varför väntar de så länge, säger Fischer.

– Jag tycker de ska göra bytena när Danmark gör mål, förändra direkt och ta in tre spelare och gå för vinst, säger Dahlkvist.

Inhopparen Jenny Danielsson skapade Finlands enda farliga målchans att kvittera men lyckades inte överlista den danska målvakten. Matchen slutade 1-0 till Danmark och Finland är nu utslaget ur EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.