Ada Hegerberg efter Lyons CL-triumf 2019. Foto: Bildbyrån

Hegerberg hyllar Rapinoe: ”Tagit smällar för oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska stjärnan Ada Hegerberg hyllar USA:s storstjärna Megan Rapinoe för hennes kamp för bättre villkor inom damfotbollen.

– Rapinoe har alltid haft modet att stå upp för damfotbollen och vi behöver verkligen fler sådana individer. Hon har tagit smällar för oss alla och stått för det hon tror på, det är precis vad vi behöver, säger Hegerberg till CNN.

Det amerikanska damlandslaget lämnade under våren in en stämning mot sitt eget fotbollsförbund för lika lön. Hegerberg är imponerad av spelarnas initiativ.

– Det amerikanska landslaget är fullt av starka karaktärer, säger 24-åringen.

– Att vara damfotbollsspelare och inte stå för jämställdhet är en omöjlighet. Vi måste kämpa tillsammans för att få till en förändring.

Oroas av pandemin

Hegerberg har under våren tränat hårt för att komma tillbaka från en korsbandsskada. Men knäet är inte det som oroar 24-åringen mest just nu. Coronapandemin har satt damfotbollen i en prekär situation med avbrutna säsonger i Frankrike och England.

– Före den här krisen var det en riktigt bra trend (med ökande publiksiffror). Det har varit ett av damfotbollens viktigaste mål, att få mer folk till matcherna och att damfotbollen ska få mer uppmärksamhet varje vecka. Vårt erkännande beror på hur många som kommer och tittar på matcherna, säger anfallsstjärnan.

– Vi befinner oss i en situation som gör att den positiva trenden stoppas. Nu måste vi hantera det och fortsätta jobba för att den positiva utvecklingen ska fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.