Foto: Bildbyrån

Hegerberg kan vara tillbaka till Champions League: ”Viktigt att ha en ambition”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen har legat nere världen över och damernas Champions League återupptas först i augusti.

Det har öppnat för korsbandsskadade Ada Hegerberg som har hopp om Champions League-spel.

– Det är viktigt att ha en ambition och ett mål för att tänka sig tillbaka till planen, säger hon till Sportbladet.

Det var på en träning den 26 januari med franska klubben Lyon som Ada Hegerberg slet av korsbandet och tvingades konstatera att säsongen var över. Men bara några veckor senare stoppades det franska ligaspelet på grund av coronapandemin och serieledande Lyon utsågs till mästare för 14:e året i rad.

– Det är ganska otroligt att bara missa fyra, fem matcher med en korsbandsskada. Jag har alltid tänkt att jag har mycket tur i livet, detta var väl det, säger Ada Hegerberg till Sportbladet.

Champions League-final 30 augusti

Till en början var målsättningen att vara tillbaka på fotbollsplanen i början på nästa säsong men kanske blir det tidigare än så. Champions League-spelet har flyttats fram och genomförs i form av en miniturnering 21 och 30 augusti i San Sebastian och Bilbao – till finalen kan Hegerberg vara tillbaka.

– Jag vet inte om jag hinner, det är det tråkiga svaret. Det är viktigt att ha en ambition och ett mål för att tänka sig tillbaka till planen, men det är fortfarande omöjligt att säga. Just nu tar jag det dag för dag, man måste lyssna på huvud och knä, säger Hegerberg.

Hennes Lyon är framme i kvartsfinal där Bayern München står för motståndet. 24-åringen har gjort 53 mål på 50 matcher i Champions League och i fjol var det hon som sköt titeln till Lyon efter hattrick i finalen mot Barcelona.

Rädd att damfotbollen tappar

På grund av coronapandemin har all fotboll legat nere men nu har ligaspelet så smått dragit igång igen – i alla fall på herrsidan. På damsidan är det bara den tyska ligan som återupptagit spelet. Något som Hegerberg tycker är talande för hur damfotbollen behandlats under pandemin.

– Vi kan se att det bara är den tyska (dam)ligan som startat upp ännu och mycket mer tror jag inte man behöver säga för att konstatera hur verkligheten är för ögonblicket.

– I den här situationen måste man ha starka personligheter som ser till så att damfotbollen inte tappar positionen som vi hade före corona, säger Hegerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.