Filip Helander blir borta länge – tungt för Janne Andersson. Foto: Bildbyrån

Helander opererad – blir borta länge

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsmittbacken Filip Helander har opererats för en knäskada och blir borta från fotbollen en längre tid. Det uppger Glasgow Rangers manager Steven Gerrard på en presskonferens.

Filip Helander skadade sig i VM-kvalet mot Spanien, vilade några dagar men var tillbaka i Janne Anderssons startelva mot Grekland i Aten för snart en vecka sedan.

ARKIV: Här blir Helander matchvinnare i Old Firm (29 augusti)

Herrlandslaget i fotboll

Rör sig om månader

I helgens ligamatch mot S:t Johnstone tvingades Helander till ett byte efter 77 minuter. Han ska ha opererats i början av veckan.

– Jag har inte haft möjligheten att pratat med ”Fil” efter operationen, men jag ska göra det så fort som möjligt för att se hur han mår fysiskt och psykiskt. Det är svårt att sätta en tidpunkt för när han kan återkomma, men det rör sig om åtminstone några månader, säger Gerrard.

Helander, som spelade VM-kvalen mot Georgien och Kosovo i mars, drogs med en skada i våras, hann rehabilitera sig i tid till EM-slutspelet men fick nöja sig med ett kort inhopp i mästerskapet. Men nu finns han alltså åter på förbundskaptenens skadelista.

– Tråkigt besked för oss men framför allt för Filip. Vi hoppas att Filips rehabilitering går bra och att han kan vara tillbaka i spel så snart som möjligt, säger Janne Andersson i ett uttalande till SVT Sport.

Tar ut truppen om 13 dagar

Marcus Danielson tog i stället platsen bredvid Victor Nilsson Lindelöf. I VM-kvalen mot Spanien och Grekland var Helander tillbaka i startelvan.

Hans skada är ett tungt avbräck för landslaget i det fortsatta VM-kvalet, där Kosovo och Grekland står på tur hemma på Friends arena om en månad.

Den 28 september tar Janne Andersson ut truppen till matcherna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet