Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

”Herrarnas EM var ekonomiskt hemma tidigare än damernas”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundet fick nästan 100 miljoner kronor i förskott för herrarnas EM-deltagande i fjol.

För damernas fick förbundet 0 kronor i förskott.

– Det handlar om att vid herrarnas mästerskap är man ekonomiskt hemma i så god tid att nationsförbunden i Europa kan få en utbetalning tidigare, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF och vice president i Uefa, till SVT Sport.

Alla nationer som tar sig till EM får en deltagarersättning. När de svenska fotbollsherrarnas tog sig till EM i fjol fick Svenska Fotbollförbundet en förskottsbetalning på nästan 100 miljoner kronor för det kommande deltagandet i mästerskapet.

Detsamma gäller inte på damsidan. Sveriges EM-biljett i går gav 0 kronor.

– När det gäller herrarnas EM är de ekonomiskt hemma i så god tid så att nationsförbunden i Europa kan få en utbetalning tidigare. När det gäller damernas mästerskap och övriga mästerskap då brukar man få besked om utbetalningarna sex månader före mästerskapet och det handlar helt enkelt om att då har man en bättre bild över kostnader och intäkter, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF och vice president i Uefa, till SVT Sport.

”Överskotten är inte öronmärkta”

Enligt Nilsson är intäkterna för sponsorer, publik och media vid ett herrmästerskap säkrade tidigare än vid ett dammästerskap.

– När sådana intäkter är säkrade kan Uefa släppa släppa ifrån sig pengar till nationsförbunden och det är positivt. Då kan vi använda de medlen till att utveckla hela verksamheten, säger Nilsson.

Han tycker inte att man ska stirra sig blind på att förskottspengarna kommer i samband med ett herr-avancemang.

– Överskotten går till nationsförbunden, de går till fotbollen i sin helhelt i varje nation. De här pengarna är inte öronmärkta för specifika områden så som herr- eller damfotboll.

För 1,5 år sedan sjösatte Uefa ett strategiarbete för ökad jämställdhet inom fotbollen. Arbetet handlar om att få flera kvinnor att spela fotboll och att öka marknads- och tv-intäkter för damernas Champions League och Europamästerskap.

Nilsson förstår kritiken

Men arbetet går för långsamt. Det har flera svenska damspelare tidigare uttryckt frustration över.

– Jag kan förstå att det finns en otålighet men vi kämpar på och sliter i en internationell kontext där de här frågorna inte alltid är överst på agendan. Sett till det ska vi nog vara rätt stolta över vårt initiativ att locka fram en helt ny strategi för damfotbollen i Europa. Men det är klart att jag önskar att det gick fortare, säger Nilsson.

För damernas del går nästa EM-slutspel i England 2022 – Nilsson har stora förväntningar på mästerskapet.

– Det finns kapacitet för fler åskådare än vid EM senast i Holland och det är individuella datum för kvart och semi. Dessutom är öppningsmatchen på Old Trafford och finalen på Wembley, jag tror att vi kan vänta oss det skarpaste Europamästerskapet i fotbollens historia 2022. Och därmed också mer resurser till nationsförbunden även för dam-EM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer