Kosovare Asllani är inte nöjd med Uefas pengafördelning. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Sveriges belöning för EM-avancemanget: Noll kronor

Uppdaterad
Publicerad

När herrlandslaget avancerade till fotbolls-EM fick Svenska fotbollförbundet nästan 100 miljoner kronor i förskott för deltagandet i mästerskapet.

Motsvarande summa när damlandslaget nu gjort detsamma: Noll kronor.

– Fifa och Uefa måste steppa upp, säger Kosovare Asllani.

Ett avancemang till EM eller VM är guld värt för de länder som tar sig dit i form av bland annat deltagarersättning. När de svenska herrarna tog sig till det EM, som skulle ha spelats i somras men blev uppskjutet på grund av pandemin, fick Svenska Fotbollförbundet nästan 100 miljoner kronor i förskottsbetalning.

Däremot fick förbundet inga pengar i förskott när damerna grejade EM-biljetten i går.

EM-kval fotboll

– Själva avancemanget till mästerskapet ger i dagsläget tyvärr inga intäkter till SvFF utan det är när vi deltar i mästerskap vi får en så kallad ersättning. Men ett avancemang innebär ju att vi deltar, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, till Aftonbladet.

”Måste bli en förbättring”

Det faktum att det är så enorma skillnader i prispengar har kritiserats många gånger från de svenska stjärnorna. Så även i går.

– Det måste bli en förbättring. Det är det vi strävar efter hela tiden Förbundet kan bara göra sitt och visa var Sverige står när det kommer till att visa hur man själv vill satsa utåt, sade Kosovare Asllani, enligt diverse medier, och fortsatte:

–  Sedan handlar det om att Fifa och Uefa måste ta nästa steg och gå i bräschen ännu mer, för just nu gör man inte det. Jag har tyckt under en väldigt lång tid att Fifa och Uefa måste steppa upp, och jag vet inte hur länge vi ska hålla på att sitta här och svara på de här frågorna för det börjar bli tröttsamt.

– Vi har lagt den pressen och måste försätta göra det om vi ska få till en förändring, för vi är inte nöjda med situationen så som den ser ut nu.

KLIPP: Olivia Schough skjuter 2-0 mot Island (27 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet