Foto: TT Nyhetsbyrån

Herrklubbarna tvekar: ”Låter nästan löjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera damallsvenska klubbar börjar ta in publik på sina matcher.

Men herrklubbarna verkar hellre ha tomt på läktarna än bara 50 personer.

– Det låter nästan lite löjligt. Då är det bättre att avvakta tills vi får ytterligare en nolla efter, säger Varbergs ordförande Lars Karlsson.

Svenska fotbollförbundets uppdaterade riktlinjer tillåter upp till 50 åskådare på matcherna. Förändringen riktar sig framför allt till breddidrotten, men flera lag i damallsvenskan har bestämt sig för att börja släppa in begränsad publik.

De herrallsvenska klubbarna är mer tveksamma.

Varbergs ordförande Lars Karlsson har svårt att se hur det skulle gå att lösa på ett rättvist sätt.

– Att bara släppa in 50 personer i allsvenskan eller superettan, då undrar jag spontant: Vilka i hela friden ska vi ta in då?

– Då kanske det är bättre att det fortsätter vara publikfritt tills det kommer ett mer rejält beslut. Hade man sagt 500 personer, då hade det varit en annan sak. Då hade vi kunnat hantera det på ett mer korrekt och rättvist sätt. Men 50 personer, det blir en sådan otrolig orättvisa.

Ekonomisk förlust

Anders Billström, ordförande i Häcken, delar den uppfattningen. Han tror inte heller att det är klokt rent pengamässigt.

– Det skulle nog snarare bli en ekonomisk förlust. Jag tror att kostnaden skulle överstiga med tanke på att man måste ha folk som hanterar de 50 som man släpper in. Sedan kan man ju göra det av välvilja, men jag har svårt se hur man ska välja. För vilka 50 ska få komma in?, säger Billström.

En tänkbar lösning är att lotta ut 50 biljetter per match bland lagens befintliga säsongskortsinnehavare. Men inte heller det verkar locka de herrallsvenska klubbarna.

– Vi skulle gärna vilja välkomna publik till våra matcher, men det finns en problematik när man har sålt säsongskort till fler än det antal man får släppa in. Då hamnar man i ett läge där man måste välja, säger Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson.

TT: Tror ni inte att supportrarna skulle ha förståelse för om ni lottar ut 50 personer bland era säsongskortsinnehavare?

-Det beror lite på. Säg att du har 1 000 säsongskort sålda, och du får 50 personer varje gång. Då behöver du 20 matcher för att alla ska få gå. Men det går säkert att hitta vägar, vi får titta på det, säger Danielsson.

Tittar på fas fyra

I stället hoppas Mjällbys klubbchef att man så småningom ska kunna gå in i det som kallas fas fyra (av fem) i svensk fotbolls plan för att återgå till normal verksamhet efter coronakrisen.

– Det innebär att vi ska genomföra våra matcher med begränsad publik, som det heter. Och då baseras det på att man sätter folk på exempelvis var tredje stol och varannan rad. Det tittar vi på, hur vi skulle kunna göra det på ett klokt sätt om det blir aktuellt.

– Men just 50 personer, det är lite för lite. Hur vi än gör där så blir det svårt att få det rättvist.

KLIPP: Sjöstrand: ”Fotbollen har näringsförbud just nu” (5 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.