Först vann han U21-EM, sedan blev Oscar Hiljemark målspruta i Palermo. Foto: Bildbyrån

Hiljemark: Livet leker just nu

Uppdaterad
Publicerad

U21-EM-guld. Målsuccé i Serie A.

Och en fin start i ligan.

Det är ingen överdrift att säga att livet leker för Oscar Hiljemark just nu.

”Allt är frid och fröjd”, säger han till SVT Sport.

Fotbollslivet kan svänga snabbt. Förra säsongen var Oscar Hiljemark både skadad och petad i PSV Eindhoven.

Men de senaste månaderna har det gått betydligt bättre.

Herrlandslaget i fotboll

I somras var 23-åringen lagkapten i det U21-landslag som tog hem EM-guldet i Tjeckien.

Strax därefter flyttade han till Italien, där han omedelbart fick det ärofyllda nummer 10.

Skytteligatvåa

Väl där har han snabbt motsvarat förväntningarna. Han ligger delad tvåa i Serie A:s skytteliga, med tre mål på fyra spelade matcher (varav två från start).

Han har fått ta emot hyllningar av både kollegor i klubben och av media.

Och det är ingen överdrift att säga att han är nöjd över starten i klubben.

– Det har varit en fin start på ligan, konstaterar Hiljemark, vars Palermo ligger på sjunde plats i serien.

Har omställningen varit som du förväntat dig?

– Det har varit ungefär som jag förutspått. Jag hade pratat med Robin (lagkamraten Quaison) en del innan jag kom ner. Och när man var en liten grabb kollade man ju en hel del på italiensk fotboll. Sen har jag pratat med några andra som varit här.

– Det är en del taktik och annat som är lite annorlunda i Holland, men jag tycker att det funkar väldigt bra. Men jag tycker att det funkar väldigt bra och passar mig väldigt bra. Så det känns som en bra förstatid, och jag trivs väldigt bra både i klubben och staden.

Fem mål i allsvenskan

Att det passar bra märks inte minst i målprotokollet. Under tre år i allsvenskan gjorde han blott fem mål, och under sina år i PSV Eindhoven blev det bara två mål. I Palermo har han alltså redan hunnit göra tre mål.

– I Elfsborg och PSV spelade jag defensiv mittfältare och var väl aldrig riktigt i de situationerna. Här ska jag vara en av de som får möjlighet att fylla på och verkligen spela inne i boxen. Och det har väl gett utdelning, säger han, och fortsätter:

– Så jag hoppas att jag kan fortsätta att bidra med poäng till laget, och förhoppningsvis gör det så att vi kan ta fler poäng och ge en bättre position i ligan.

Hur viktigt är det att få en så här bra start i en ny klubb?

– Det är alltid jättejätteviktigt. Det är alltid ett första intryck, och det första intrycket består ofta. Det var väldigt inspirerande att skriva på för Palermo. När jag väl gjorde det var det en lång försäsong. Och nu när vi har kommit igång på riktigt så det känns det väldigt, väldigt bra.

Ingen kontakt med landslaget

Hans succé ger naturligtvis landslagsspekulationer och drömmar.

– Det är en väldigt stor sak och jag tror att det är alla fotbollsspelares dröm att få representera sitt land på absolut högsta nivå. Och det är samma för mig. Blir jag uttagen kommer jag absolut stå där och göra mitt absolut yttersta för Sverige, säger han, och fortsätter:

– Men det är som alltid i den här världen: Det är upp till en tränare att ta ut laget. Jag kan bara göra mitt bästa här i Palermo och hoppas att det kan ge utdelning.

Har någon från landslaget varit i kontakt med dig sedan du flyttade?

Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet