Finland jublade med respekt efter sitt mål mot Danmark. Foto: Bildbyrån

Historisk seger för Finland – slog Danmark i EM-premiären

Finland skrällde och vann den historiska EM-premiären.

I nationens första mästerskapsmatch blev det seger med 1-0 mot Danmark.

Det nordiska derbyt mellan Danmark och Finland hamnade helt i skymundan efter otäcka scener i den första halvleken. I den 42:a minuten kollapsade danske stjärnan Christian Eriksen och blev liggande i gräset.

Sjukvårdare kallades in och påbörjade hjärt-lungräddning. Först efter en dryg kvart kunde Eriksen bäras ut på bår och föras till sjukhus.

Fotbolls-EM

Trots detta återupptogs matchen – men först efter att danska spelare pratat med Eriksen.

Det var Danmark som inledde matchen starkast och pressade Finland rejält. Efter en halvtimmes spel hade danskarna 9-0 i målchanser.

Danmark missade straff

Men det var Finland som tog ledningen. I den 60:e minuten fick de blåklädda över bollen på vänsterkanten. Till slut hamnade bollen hos Jere Uronen som skickade in bollen i straffområdet.

Joel Pohjanpalo mötte bollen i fart och slängde sig innan han fick pannan på bollen och nickade in 1-0 – Finlands första EM-mål någonsin.

Med 20 minuter kvar av matchen fick Danmark straff efter att Yussuf Poulsen tämligen enkelt gått omkull i straffområdet i en duell med Paulus Arajuuri.

Men straffen från Pierre Emile Höjbjerg var svag och Lukas Hradecky i Finlands mål räddade.

Det blev inga fler mål i matchen och Finland tog – i nationens första EM-match genom tiderna – tre poäng i premiären.

KLIPP: Så var Danmark – Finland