Målvakt Emma Holmgren tränar med damfotbollslandslaget på Gutavallen i Visby Foto: TT

Emma Holmgren språktränar sig in i stjärnlaget

Uppdaterad
Publicerad

När Emma Holmgren petades i Lyon i våras var det inte hennes målvaktsegenskaper som var problemet. Det var språket.

– Nu har jag lärt mig en hel del och styr på planen på franska, säger Holmgren inför den nya säsongen.

Christiane Endler anses allmänt vara en av världens bästa fotbollsmålvakter, och Emma Holmgren värvades till storlaget Lyon förra sommaren som en tydlig backup till chilenskan.

Så när Endler skadade sig under våren hoppades den 25-åriga svenskan att det äntligen var dags för henne att visa upp sig. Men så blev det inte riktigt.

I stället fick hon dela på uppdraget som Endlers ersättare med den rutinerade franska målvakten Sarah Bouhaddi, som enligt tränaren hade en viktig fördel gentemot Holmgren.

– Det är klart att jag blev besviken. Jag fick förklaringen att de ville ha en målvakt som pratar franska, säger Emma Holmgren.

– Man blir lite så att ”jaha, ni visste om det liksom innan jag kom hit”. Men det var bara att bita ihop.

”Höger, vänster”

Därför har sommaren handlat lika mycket om att bygga upp kroppen som ordförrådet.

– Nu har jag lärt mig en hel del franska och styr på planen på franska och kommunicerar även lite utanför. Jag tycker att jag har tagit stora steg kommunikationsmässigt i att fler på planen förstår mig. Det är någonting som jag har övat ännu mer på efter att ha fått ett sådant besked, att de tycker att man är bra som målvakt men att de vill ha en målvakt som pratar franska.

Vilka ord är det man behöver kunna som målvakt?

Nej, men det är väl bara vanliga styrningsfraser som höger, vänster, pressa upp och ner.

Att flytta till Lyon var ett beslut som skulle få konsekvenser, det visste Emma Holmgren om redan från början. Men den tidigare Eskilstuna-målvakten tyckte att det var värt att välja bort givna matchminuter för att få tillgång till det som hon själv kallar ”världens bästa träningsmiljö”.

Tydligt besked

Petningen i våras fick henne ändå att fundera på framtiden, och hon ryktades ett tag på väg bort. Men Lyon, som bland annat återtog Champions League-titeln i våras efter en övertygande finalseger mot Barcelona, ville ha kvar henne. Och klubben har nu gjort klart för svenskan att hon är nummer två bakom Christiane Endler.

– De har varit väldigt tydliga med att jag är andramålvakt och de tycker att jag och Endler sporrar varandra väldigt bra. Det är klart att jag har velat spela fler matcher men jag har ett kontrakt i Lyon och de tror på mig stenhårt. Men jag hoppas att jag kan få fler matcher under hösten.

KLIPP: Emma Holmgren CL-mästare med sitt Lyon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.