Foto: TT Nyhetsbyrån

Hotet mot Malmö FF: Ryske 100-kilosjätten

Uppdaterad
Publicerad

Det är kanske en överdrift att kalla den ryske landslagskaptenen Artem Dziuba för en jätte, men med sin längd och tyngd blir anfallaren något att bita i för Malmö FF-försvararna när Zenit S:t Petersburg väntar i den andra omgången av Champions League.

– Han är stor och stark, bra på huvudet. Han har bra teknik för att vara så lång och stor, säger vänsterbacken Martin Olsson, som har mött Dziuba flera gånger med det svenska landslaget.

”Väldigt stark”

Mittbacken Anel Ahmedhodzic har fått rapporter från sin vän Dennis Hadzikadunic, som har ställts mot Zenit och Dziuba i den ryska ligan med sitt klubblag Rostov.

– Han berättade att det är väldigt svårt att vinna nickdueller mot honom eller om det kommer en boll mot hans bröst. Han håller emot. Han är väldigt stark, säger Ahmedhodzic.

– Det värsta man kan göra är att vara klistrad i hans rygg. Det är det han vill. Så man ska ha lite avstånd och man kan inte vinna bollen hela tiden. Ibland måste man bara försöka störa honom, fortsätter MFF-mittbacken.

Ute i Europa måste man spela lite tuffare och våga dra i motståndarens tröja, men det får inte bli för mycket av tjuvknep.

– Man kan inte dra hela tiden. Speciellt i Europa gillar de stora anfallarna att trilla, de drar åt sig många frisparkar, säger Ahmedhodzic.

MFF-mittfältaren Erdal Rakip tror att det blir viktigt att störa Zenit i uppspelsfasen.

– Får de tid att sätta upp bollen rätt på honom tror jag att det kommer att bli svårt att störa honom, för han är stark och kan hålla emot vem som helst, säger Rakip.

Något större hot i djupled förväntas inte Dziuba vara.

– Jag är säkert snabbare än Dziuba. Han är inte så snabb, men han är väldigt stark och teknisk, säger Anel Ahmedhodzic.

”Har kreativiteten”

Allt handlar dock inte om den 33-årige anfallaren i Zenit. Förutom Dziuba hade klubben ytterligare fem spelare i Rysslands trupp till sommarens EM och det finns ett koppel av brasilianska spelare i laget, exempelvis högeryttern Malcom.

– De har många bollskickliga spelare i laget. Kollar man offensivt är de väldigt starka. De har kreativiteten, de har target-spelare, de har små spelare som är bra på att dribbla, säger Anel Ahmedhodzic.

MFF inledde Champions League-säsongen med en 0–3-förlust hemma mot Juventus. Zenit föll med 0–1 borta mot Chelsea.

Klockan 18.45 är det avspark på S:t Petersburg-stadion.

KLIPP: Anders Christiansen: ”Zenit lika bra som Juventus och Chelsea” (28 september 2021)

Grupp H i Champions League

Resultat och kommande matcher i grupp H av Champions League:

14 september: Malmö FF–Juventus 0–3, Chelsea–Zenit S:t Petersburg 1–0.

29 september: Zenit–MFF (klockan 18.45), Juventus–Chelsea (21.00).

20 oktober: Chelsea–MFF, Zenit–Juventus.

2 november: MFF–Chelsea, Juventus–Zenit.

23 november: MFF–Zenit, Chelsea–Juventus.

8 december: Juventus–MFF, Zenit–Chelsea.

De två främsta går vidare till åttondelsfinal i CL – trean får möta en grupptvåa från Europa League i ett playoffmöte över två matcher om en plats i den turneringens 16-delsfinal. För gruppfyran är det slutspelat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.