Saman Ghoddos straffas för omständigheterna kring flytten från Östersund. Fifa:s mediachef Hans Hultman menar att domen är rimlig. Foto: Bildbyrån

Hultman om Ghoddos-domen: ”Bryter man ett kontrakt så kostar det”

Uppdaterad
Publicerad

Saman Ghoddos ska betala 40 miljoner kronor i kompensation till spanska Huesca efter Fifa-domen mot Östersund och honom själv.
Fifas mediachef Hans Hultman vill inte bekräfta summan men menar att det är viktigt att kontrakt hålls.
– De tjänar mycket pengar och kontraktet är värt mycket pengar och bryter man det så kostar det, säger Hultman till SVT Sport.

Saman Ghoddos gick i slutet av förra sommaren från Östersund till Amiens i franska Ligue 1. Men innan dess ryktades det om att Ghoddos var på väg till spanska Huesca. Enligt Huesca ska klubbarna ha kommit överens om ett avtal och Ghoddos ska ha flugit ner för att skriva på, men Östersund drog sig då ur.

Enligt Fifa:s dom så handlar det om ett kontraktsbrott. Ghoddos anses ha ingått kontrakt med Huesca som han sedan brutit.

40 miljoner kronor är en hög summa och enligt domen är det Ghoddos själv som är personligt betalningsanvarig.

– Den här domen följer ju precis det reglemente som finns gällande övergångar, säger Hans Hultman på Fifa till SVT Sport.

– Uppgiften om 40 miljoner är inget vi har publicerat. Summan är inte offentlig utan det är Huesca själva som uppgett 4 miljoner euro. Jag kan hålla med om att det låter som en hög summa, rent personligen. Men samtidigt är ju bötesbeloppet beroende på hur mycket en affär är värd. Om det sker ett kontraktsbrott i division 2 blir beloppet givetvis mycket mindre. Man ska komma ihåg att de här spelarna tjänar väldigt mycket pengar.

Men andra domar där klubbar gjort fel, som t.ex AIK. som använde en agent vid försäljningen av en tonåring (Alexander Isak), då blir straffet på betydligt mindre summor. Varför handlar det om så mycket pengar i det här fallet?

– Att respektera ett kontrakt är en väsentlig del av fotbollen, utan det så fungerar inte systemet. Det måste därför vara hårda straff för att bryta reglementet.

Stopp för övergångar

Östersund som klubb straffas genom att man inte får verka under de närmaste två transferfönstren. Stopp för alla övergångar i över ett års tid med andra ord. Dessutom stängs Ghoddos av från spel i fyra månader. Och bötesbeloppet ska Ghoddos stå för själv om inte klubben går in och stöttar upp.

Hur rimligt är det att Ghoddos själv är betalningsskyldig?

– Det är väl rimligt. Det är han som brutit kontraktet, säger Hultman.

ÖFK kommer överklaga till Cas

För Östersund kan detta bli en dödsstöt. Klubben har redan sålt många av sina spelare som gjorde succé i Allsvenskan och Europaspel ifjol. Nu tvingas man se på när laget kämpar i tabellen utan att kunna göra nya värvningar. De enda spelare man kommer kunna använda är de befintliga och eventuellt juniorer redan i klubben som man flyttar upp i A-laget. Dessutom finns möjlighet att hämta hem spelare som finns på lån.

Östersund väntas överklaga domen i till Idrottens skiljedomstol Cas. Överklagan ska vara inne inom tre veckor. 

– Vi har idag beslutat att starta en process för att överklaga, sa ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström till SVT Sport igår.

Cas kan i ett första skede, innan domen kommer, ge Ghoddos uppskov med sin avstängning och Östersund kan få skjuta på sitt straff genom att man kan få handla under det närmaste transferfönstret, berättar Hultman.

Östersund vill inte kommentera domen mer än att de kommer att överklaga.

– I nuläget väljer vi inte att kommentera det eftersom vi är säkra på att vi kommer att få rätt i högre instans, säger Niclas Lidström.

SVT söker Saman Ghoddos för Östersund för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer