Tobias Hysén slutar sin spelarkarriär efter säsongen Foto: TT Nyhetsbyrån

Hysén har bestämt sig – slutar efter säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Att spelarkarriären går mot sitt slut har stått klart sedan länge. Men nu har IFK Göteborgs ikon Tobias Hysén bestämt sig.

– Jag har tagit beslutet att lägga av efter den här säsongen, men är inte riktigt färdig med min aktiva karriär i IFK Göteborg, säger anfallaren som kommer bli anfallstränare i juniorlagen i föreningen.

Bakom beslutet ligger förstås åldern, 36, och vad som kommer med den. En sämre förmåga att prestera på den nivån anfallaren är van vid. På sociala medier utvecklar han själv:

”För jag kan inte göra det jag vill längre. Kroppen säger ifrån. Jag kan inte längre göra det som hjärnan och hjärtat vill, det är oerhört frustrerande”, skriver Hysén.

Tobias Hysén är i mångt och mycket lika med IFK Göteborg. Han har personifierat klubben i många år och har fört en familjetraditon vidare. Hans farfars far Erik spelade i klubben, hans farfars fars bror Carl och givetvis landslagsbacken Glenn Hysén.

– Jag har älskat och varit en del av den föreningen i hela mitt liv och det kommer att gälla även fortsättningsvis. Varje dag, varje vecka, varje år, säger Tobias till klubbens hemsida.

Vill avsluta med seger mot MFF

I en intervju i GT berättar Hysén om att beslutet togs redan i våras och att det perfekta slutet vore en seger i sista hemmamatchen, den mot Malmö FF.

– Får jag bestämma är det min sista match och sedan får det vara bra. Jag vill säga hej då på hemmaplan och har inget större behov av att åka till Örebro, om vi inte är i behov av poängen förstås, säger han till tidningen.

Kanske den sista matchen som spelare blir den mot Malmö men Hysén kommer att bli kvar i klubben han älskar.

Han kommer att i första hand jobba som anfallstränare i juniorlagen som numera kallas Elit 1 och Elit 2. Men om det rör sig om en 100%-tjänst det är inte säkert.

– Det vet vi inte heller. Det får växa fram och är en ekonomisk fråga också. Men det borde vara hundra procent, säger Hysén till GT.

”2009 var mitt bästa år”

Hysén har en lång meritlista med allsvensk skytteligavinst och framförallt SM-guldet med klubben 2007. Han har dessutom spelat i Häcken, Djurgården, Sunderland och i Shanghai. ”Tobbe” har gjort 144 mål för IFK Göteborg, 107 i allsvenskan,  och har vunnit den interna skytteligan i klubben alla år sedan 2009, undantaget åren 2014-2016 då han var i Kina.

Bästa minnen från tiden i Blåvitt är guldet 2007 och skytteligasegern 2009.

– SM-guldet 2007. Jag hade ju bara varit här i två månader, men det är svårt att komma ifrån. Personligen var annars 2009 mitt bästa år när jag vann skytteligan på 18 mål (delad etta med Wanderson). Och även 2013 med cupguldet och hajpen som blev efter tre raka sjundeplatser, berättar Hysen för GT.

Hysén vann också SM-guld 2005 med Djurgården och vann två cuptitlar med Stockholmsklubben.

I landslaget fick han aldrig en permanent plats men gjorde ändå 34 landskamper och var med i EM-truppen 2012 och reserv på VM 2006.  Hysén var som bäst under en period när han konkurrerade med spelare som Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.