#Idrottslöner – Männen tjänar i snitt 72 gånger mer än kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Inom de sju idrotter SVT Sport granskat har svenska idrottsmän i genomsnitt 72 gånger högre inkomst än idrottskvinnor.

I Sverige har löneskillnaden mellan män och kvinnor minskat sedan 2007.

2016 var kvinnors månadslön 12 procent lägre än männens, detta enligt Medlingsinstitutets senaste rapport. Inom idrottslöner ser det annorlunda ut.

Idrottslöner

SVT Sport har ur landslagstrupperna inom fotboll, ishockey, alpint, skidskytte, simning, friidrott, golf och längdskidor valt ut totalt 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 108 av dem. Golfarnas inkomst handlar endast om inspelade prispengar, därför har vi valt redovisa dom separat. 

Totalt under 2016, inom de 7 idrotter vi undersökt, var de kvinnliga landslagsidrottarnas genomsnittliga månadsinkomst 18 890 kr. Männens motsvarande summa var 1 358 551 kr.

2016 var alltså, inom de 7 idrotter vi undersökt, männens genomsnittliga inkomst 72 gånger så hög som kvinnornas. Räknat i procent var kvinnornas lön i snitt 98,6 procent lägre än männens.

Fotboll och ishockey sticker ut

Männens höga inkomster inom ishockey och fotboll är det som främst ligger bakom den stora skillnaden totalt. Men om vi exkluderar de idrotterna och bryter ner resultatet till idrott för idrott så visar det följande: endast inom skidskytte hade männen högre inkomst än kvinnorna under 2016. Inom simning, friidrott, alpint och längdskidor så hade kvinnorna högre inkomst än männen under 2016.

Sportredaktionerna på norska NRK och finska Yle har gjort motsvarande undersökning i sina länder och kommer också att publicera sina undersökningar söndag 10/12.

Har du tankar och erfarenheter inom ämnet jämställdhet och idrottslöner? Vi tar i så fall gärna emot din berättelse och kanske tar upp den senare. Mejla till idrottsloner@svt.se

Så här gjorde vi undersökningen:

Totalt efter ett urval ur respektive idrotts landslagstrupp undersöktes i Sverige 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 108 av dem.

Inkomster för idrottare skrivna i Sverige kommer från Skatteverket. Det handlar då om idrottarnas taxerade inkomster från tjänst.

För de idrottsmän som är folkbokförda utomlands har vi fått samla in uppgifter från annat håll. Några har själva uppgett vad de har tjänat på sin idrott före skatt.

Ishockey:

Herrarnas inkomstuppgifter kommer från NHL och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Fotboll:

Herrarnas uppgifter kommer från https://nyheter24.se/sport/894828-sa-mycket-tjanar-de-svenska-landslagsspelarna och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Golf:

Damernas och herrarnas uppgifter över inspelade prispengar kommer från Golfförbundet.

Alpint, Friidrott, Skidskytte, Längdskidor och Simning:

Damernas och herrarnas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet