”En klubb med ansträngd ekonomi som helt plötsligt har ett koppel av spelare värda många miljoner”, skriver Diljen Otlu i en krönika. På bild från vänster: Benjamin Nygren, Patrik Karlsson Lagemyr, Poya Asbaghi. Foto: Bildbyrån/Poya Asbaghi

”IFK Göteborg dansar fram som Ajax”

Publicerad

KRÖNIKA · Säsongens förmodade flopplag har blivit säsongens utropstecken.
Med talanger som dansar fram som ett svenskt Ajax.
Häng med nu – för allsvenskans sovande jätte IFK Göteborg har vaknat igen.

Diljen Otlu

Reporter

– Det är en jäkla mardröm.

Han var det spännande tränarnamnet som tog över IFK Göteborg men när han kom tillbaka till sin hemstad i somras raserades allt. IFK Göteborg tappade 2–0 till 2–3 mot nederlagstippade Sirius och 33-årige tränarkometen Poya Asbaghi såg förkrossad ut. Han sa att det kändes som en mardröm, men tolkade man hans ansiktsuttryck såg det värre ut än så. Det blev det också så småningom. Någon månad senare tappade Blåvitt återigen 2–0 till 2–3 mot Sirius och Asbaghi kom kort därpå att inleda en period av massiv kritik.

Jag vet inte hur många gånger rubrikerna var krisande i fjol, ekonomin var körd i botten och spelet var mycket annat än förtroendeingivande. Ni vet vad fotbollens universallag rätt ofta säger i det läget, va? Spelarna behöver en ny röst. Tränaren har tappat omklädningsrummet. Det är dags för förändring.

Hade varit lätt att sparka Asbaghi

Det hade varit hur lätt som helst för Blåvitt att sparka Asbaghi. De flesta hade förstått. Inte för att det hade varit rätt, utan för att det helt enkelt är så fotbollsvärlden alldeles för ofta fungerar. Har man dessutom valt att gå utanför sin vanliga rekryteringskrets, och satsat på en person med idéer som ofta är främmande för svensk fotboll, är det ännu enklare.

Just därför finns det någon form av fotbollspoesi i att Blåvitt trotsade de enkla besluten, fortsatte att tro på den de anställde mindre än ett år tidigare – och sex omgångar in i årets säsong ser ut att få betalt. Allra mest fick de det mot AIK i går kväll. 

Regerande mästaren spelades ut och 3–0-segern var i underkant. En sådan dag kan såklart listan på spelmässiga bedrifter checkas av nästan rätt igenom. Men det handlar inte bara om hur det görs – i Blåvitts fall handlar det lika mycket om vilka som gör det.

”Hasse” nästa jättetalang

17-årige Benjamin Nygren har knappt hunnit presentera sig som en av den här seriens bästa spelare innan nästa jättetalang tar allsvenskan med storm. 18-årige Alhassan ”Hasse” Yusuf var dominant mot AIK och det är lätt att förstå den Hasse-hysteri som råder i Göteborg. 

Men i kategorin unga lovande spelare finns även namn som Patrik Karlsson Lagemyr, 22, Giorgi Kharaishvili, 22 och August Erlingmark, 21. Det är framträdande spelare som ger fansen något att tro på och ledningen hopp om framtiden. Vi pratar om en klubb med ansträngd ekonomi som helt plötsligt har ett koppel av spelare värda många miljoner och som just nu triggar varandras värden. De kommer inte att bli Blåvitt evigt trogna på planen, för det var längesen fotbollsvärlden fungerade så. Men de kan komma att ge klubben en chans att på sikt etablera sig i toppskiktet av svensk fotboll igen.  

Vägen dit är såklart lång och prestationerna måste upprepas. Närmast åker IFK Göteborg till Uppsala där Sirius blir nästa hinder. För Poya Asbaghi innebär det att han är tillbaka i sin hemstad. Den här gången väntar inga mardrömmar. 

Fakta

Visa

Håll koll på…

… Östersund. Varken tappet av demontränaren Graham Potter eller uppståndelsen kring Daniel Kindberg-fallet tycks kunna störa Jämtlands allsvenska bidrag. Elva inspelade poäng i allsvenskan hittills – inget lag har fler. 

Fundera kring…

… bottenstriden. AFC, Helsingborg, Sirius och Falkenberg vann sina premiärer. Därefter har de gjort fem matcher vardera – och vunnit två tillsammans. Dessutom var Sirius seger mot AFC. Är det här någon form av tidig start på bottenstriden?

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.