Landslaget jublar efter seger mot Portugal i EM. Foto: Bildbyrån

Infantino: ”Prispengarna för damernas VM ska matcha herrarnas”

Uppdaterad
Publicerad

Gianni Infantino valdes om till Fifa-president under torsdagen.

Och på kongressen i Rwanda kom han med ett löfte.

Att damernas VM i fotboll ska ha lika mycket i prispengar som herrarnas.

Inför VM i Australien och Nya Zeeland har prispotten höjts rejält jämfört med VM 2019 – med hela 300 procent till 1,5 miljarder kronor.

Nu säger Infantino att till VM 2026 och VM 2027 ska potterna vara densamma, enligt Reuters.

Damlandslaget i fotboll

150 spelare från 25 landslag har tidigare skrivit under ett öppet brev till Infantino där de kräver jämställda prispengar. Även den internationella spelarorganisationen Fifpro står bakom brevet.

Mer eller mindre hela det svenska landslaget har skrivit på. Djurgårdens målvakt, landslagsveteranen Hedvig Lindahl, är en av dem.

– Det är viktigt att vi damspelare kommer ihop som grupp och sätter ner foten och visar en enighet över nationsgränserna. Vi vill ha bättre förutsättningar för att bedriva fotboll så att vi kan utveckla de drömmar som vi har, säger Lindahl.

Fifas trestegsplan

Infantino berättade att för att nå slutmålet av att ha lika stora prispotter ska Fifa följa en trestegsplan.

– Det första steget är jämställda förutsättningar som flyg och boende för alla män och kvinnor som spelar VM. Det kommer att vara så redan under VM 2023, säger Infantino enligt Reuters.

Det andra steget är att öronmärka en del av prispengarna för utveckling och direkt till spelarna.

– Det tredje seteget kommer att vara det mest komplicerade och kommer att inkludera en marknadsföringsstrategi för damfotboll. Målet är att ersättningarna kommer att vara lika stora för herr-VM 2026 som de kommer att vara för dam-VM 2027.

Fifpro släppte ett uttalande angående Infantinos ord.

”Genom röster och solidariteten som spelare över hela världen visade över månader av kampanjande, har stora framsteg gjorts angående villkoren, prispengarna och fördelningen av prispengar”, skrev de enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet