Hedvig Lindahl är en av 150 spelare från hela världen som har skrivit ett öppet brev till Fifas ordförande Gianni Infantino. Foto: TT/Arkivbild

Stjärnornas krav: ”Måste bli jämställda prispengar”

Uppdaterad
Publicerad

Med fyra månader kvar till fotbolls-VM höjer stjärnorna rösten. I ett brev till Fifa-ordföranden Gianni Infantino kräver man jämställda prispengar, uppger australiska ABC News.

– De måste bli jämställda, det måste finnas en plan för det, säger svenska målvakten Hedvig Lindahl.

I det öppna brevet, som lämnades över till Infantino i oktober – inför herrarnas VM i Qatar – kräver man mer jämställda prispengar för mästerskapen.

150 spelare från 25 landslag har skrivit under brevet, som även den internationella spelarorganisationen Fifpro står bakom.

Mer eller mindre hela det svenska landslaget har skrivit på brevet, som ännu inte har offentliggjorts. Djurgårdens målvakt, landslagsveteranen Hedvig Lindahl, är en av dem.

– Det är viktigt att vi damspelare kommer ihop som grupp och sätter ner foten och visar en enighet över nationsgränserna. Vi vill ha bättre förutsättningar för att bedriva fotboll så att vi kan utveckla de drömmar som vi har, säger Lindahl.

”De behöver bli omfattade”

Man föreslår bland annat att jämställdhet ska införas som en punkt i Fifas VM-regelverk, så att damerna erbjuds samma förutsättningar som herrarna. Det handlar om resor till och från mästerskapen, storleken på landslagsdelegationerna och vilka arenor och träningsfaciliteter som tillhandahålls, skriver australiska ABC.

Något slags kollektivavtal behövs också, står det i brevet.

– Man kan fortfarande förväntas ställa upp och spela för sitt land men man får samtidigt inte ens bra träningskläder, man tvingas resa mitt i natten och man får kanske ingen ersättning när man inte går till sitt vanliga jobb och så vidare, säger Hedvig Lindahl.

”Ser ändå ganska positivt på det”

De senaste åren har allt fler strider tagits för ökad jämställdhet inom damfotbollen.

– Jag hoppas att Fifa vill lyssna på det i förhandlingarna som sker med Fifpro. Jag ser ändå ganska positivt på det, jag hoppas att det blir något bra av det här, säger Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.