Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/TT

Sverige om vikten av fasta situationer: ”Vi har längden på vår sida”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gjorde tre mål på Italien på hörnor. Mot USA fick man ingen utdelning. Men mot Japan kan svenskornas storlek få betydelse igen.

– Vi har längden på vår sida och jag hoppas vi kan dra nytta av det, säger hörnläggaren Jonna Andersson.

De svenska hörnorna har varit ett segervapen. Två av Anderssons vänsterhörnor nickade Amanda Ilestedt in mot Italien och en tredje knäade Fridolina Rolfö in. Dessutom avgjorde Ilestedt första matchen mot Sydafrika med en nick på hörna.

– Vi är bra på att skapa fasta situationer. Vi vill såklart skapa målchanser. Men känner vi att vi inte kommer dit så kan vi skapa situationer längre ned mot kortlinjen där vi kanske kan få bollen på ett ben och det blir en fast situation. Och där är vi väldigt starka, säger Jonna Andersson.

De svenska spelarna är i snitt fem centimeter längre än japanerna och de betonar alla vikten av de fasta situationerna.

– Det kan bli väldigt viktigt. Vi har ju väldigt duktiga huvudspelare också, inte bara för att de är långa. På hörnor har vi ju skapat väldigt bra målchanser så det blir viktigt även mot Japan, säger Sofia Jakobsson.

Japan har extratränat

Romaspelaren och den japanska lagkapten Saki Kumagai medger att Japan har respekt för Sveriges hörnor.

– Svenskorna är långa och stora så vi har lagt en del fokus på fasta situationer, säger hon till SVT Sport.

Är ni rädda för de (fasta situationer)?

– Nej, vi är inte rädda men det är verkligen en styrka de har. Så vi måste vara beredda på det och inte ge bort hörnor och frisparkar, det är viktigt, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.