Experten: ”Gambla inte mot Ungern – vila spelare”

Uppdaterad
Publicerad

EM-kval hemma mot Ungern i kväll – men det blågula krutet bör läggas på tisdagens toppmöte med Island.

– Jag vill inte se något bakslag för Sverige. Man ska inte gambla här, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Ett spelsuget Sverige tar emot Ungern i kvällens EM-kval, men om fem dagar gästar man Island i en på pappret tuffare match.

Därför resonerar SVT Sports expert Daniel Nannskog kring riskerna med att skicka ut den bästa startelvan i jakt på fjärde raka segern.

Damlandslaget i fotboll

– Jag vill inte se något bakslag. Man ska inte gambla mot Ungern, utan slå dem utan spelare som Stina Blackstenius och Mimmi Larsson, som kom in i truppen med småskador, säger han och fortsätter:

– Jag ser hellre att man vilar dem till matchen mot Island. Det finns kvalitet och bra spelare nog att knäcka detta Ungern utan spelarna som varit skadade. Vila dem och kör andra i stället.

Tålamod är nyckeln

Senast lagen möttes vann Sverige med 5-0 på bortaplan, men då stod det 1-0 i halvtid.

– Ibland får man inte hål på den här typen av motstånd efter fem eller tio minuter och då kämpar de mer. Det gäller att ha stort tålamod och en hög fart på bollen, då vi säkerligen kommer att få se ett Ungern som ligger väldigt lågt, säger Nannskog och fortsätter:

– Det gäller också att försöka utnyttja kantspelet, pumpa in lite inlägg och fylla på med spelare i straffområdet. Vi hoppas att det är stor spelglädje i Sverige. Har man inte spelat och visat upp sig för publiken på länge med landslaget spritter det nog extra i benen.

Ungern saknade tio spelare på grund av ett coronafall när laget samlades i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet