Albin Ekdal är ett av Italien-proffsen som inte kommer att tas ut till kommande landslagssamling. Foto: TT Nyhetsbyrån

Inga svenska spelare från Italien till landslagssamlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Hela Italien är satt i karantän och Svenska fotbollförbundet meddelar nu att svenska Italienproffsen stoppas från landslaget. Ingen spelare hemmahörande i Italien kommer att tas ut till landslagens kommande samlingar.

Varken Albin Ekdal, Ken Sema, Dejan Kulusevski, Robin Olsen, Riccardo Gagliolo eller Mattias Svanberg som spelar i Serie A i Italien kommer att vara med på kommande landslagssamlingar meddelar fotbollförbundet nu. Det efter att landet är satt i karantän på grund av Coronaviruset.

På damsidan är Linda Sembrandt redan stoppad från landslaget.

– Beslutet som är taget är en samlad bedömning av all information vi har från myndigheter och experter. Det gäller alla landslag och inte bara herrarnas landslag, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Utöver Italien har flera länder, däribland Spanien, valt att spela inför tomma läktare. Men i nuläget väljer Svenska fotbollförbundet att bara stoppa spelare som spelar i Italien.

– Är det någonting som myndigheter i exempelvis Spanien eller här hemma säger, så är det klart att vi följer det. Sedan så vet du själv hur snabbt saker och ting händer där beslut tas av olika förbund och myndigheter.

Ekdal: ”Ser mörkt ut”

Albin Ekdal, som spelar i Sampdoria, uttryckte igår i en intervju med ”Studio Ett” i Sveriges Radio en oro över sommarens EM-slutspel.

– Det känns väldigt osäkert med EM just nu när stad efter stad och land efter land får coronasjuka människor, säger Ekdal i ”Studio Ett”. 

– Det ser mörkt ut dessvärre, men fotbollen måste självklart komma i andra hand. Vi får hoppas att länderna får ordning på det här och hoppas att alla tar sitt personliga ansvar så att vi kan försöka utrota den här sjukdomen, så att vi kan spela EM och livet kan bli som vanligt igen.

Så har Coronaviruset spritts sedan utbrottet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har coronaviruset spritts sedan utbrottet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer