Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inga träningsmatcher före allsvenska premiären: ”Inte optimalt” Foto: Bildbyrån

Inga träningsmatcher före allsvenska premiären

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen kan börja spela matcher igen. Allsvenskan börjar den 14 juni, men utan publik eller träningsmatcher inför.
– Beskedet vi har fått är att matcher kan spelas först den 14 juni och det innebär ju att man inte kan spela träningsmatcher, säger fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten och regeringen lyfter en tung börda från den svenska fotbollens kollektiva axlar. Tre månader efter att säsongen fick avbrytas på grund av coronapandemin är det dags för omstart.

– Det är inte optimalt på något sätt men det här är inte en normal fotbollssäsong på något sätt. Vi får försöka hantera det här på bästa möjliga sätt, säger Sjöstrand.

Sjöstrand: ”En otrolig lättnad”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöstrand: "En otrolig lättnad"

Skönt med datum

Alla klubbar i herrarnas allsvenska har haft stora intäktsbortfall och korttidspermitterat både spelare och personal. Även om omstarten sker utan publik kommer nu ett tillfälle att få i gång verksamheten igen.

-Det är klart att det verkligen inte är vad vi önskar. Men nu är omständigheterna sådana att det är bättre med fotboll i den här formen än ingen fotboll alls, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

-Det är jäkligt skönt att få ett datum liksom, det är väl mest det att få något att förhålla sig till. Framför allt för killarna, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till Expressen.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén säger till klubbens hemsida

”Ett riktigt bra besked utifrån den rådande situationen. Det är av flera anledningar viktigt att vi kan spela klart allsvenskan innan året är slut. Det vi tyvärr inte får är publik på matcherna och vi är väl medvetna om vilken påverkan det har, men vi ser inte att det finns något annat alternativ.”

Speciell situation

Fotbollsmatcher kommer att tillåtas från den 14 juni, samma dag allsvenskan ska ha sin premiär. Det innebär att det inte finns tid för träningsmatcher eller i Svenska cupen innan dess.

-- Beskedet vi har fått är att matcher kan spelas först den 14 juni och det innebär ju att man inte kan spela träningsmatcher, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Spelprogrammet är ännu inte fastställt, men tanken har hittills varit att samtliga 30 matcher i allsvenskan ska spelas. Serien skulle ha inletts den 4 april men kommer nu i gång mer än två månader senare.

-Nu jobbar vår tävlingsavdelning och ser över våra serier och även svenska cupen, och det är ett komplicerat och komplext pussel. Jag kan inte föregå någonting men man jobbar med den frågan nu. Vi behöver också förhålla oss till europeiska kvalspel, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

-Det känns oerhört skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi påbörjar en stegvis återgång till någon form av normalitet, även om utmaningarna är långt ifrån över. Vi måste fortsätta nu att ta stort ansvar för att följa regler och råd för att förhindra smittspridning, säger Karl-Erik Nilsson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer