Det blir ingen videogranskning i allsvenskan de kommande två åren. Foto: Bildbyrån

Inget VAR i allsvenskan de kommande två åren

Uppdaterad
Publicerad

Videodomarsystemet VAR kommer inte att införas i svensk fotboll under de närmaste två åren. Klubbarna i allsvenskan och superettan har röstat för att utreda tekniken fram till hösten 2021, och att det tidigaste införandet av VAR i så fall sker säsongen 2022.
– Det är bra att det väntas med VAR då jag fortfarande tycker att saker kan bli bättre med systemet, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Detta står klart efter ett medlemsmöte med Svensk Elitfotboll (Sef), en intresseorganisation för de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan.

”Vi känner att vi inte vill rusa in i något utan den här frågan är viktig att utreda noggrant innan vi tar ett beslut om och hur vi vill använda VAR”, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, i ett pressmeddelande.

Nannskog understöder Sef:s hålling i frågan.

– När vi väl får VAR till Sverige så vill man att det ska vara snabba beslut och att det ska ha satt sig ordentligt. Att man inte slänger in det i allsvenskan och så blir saker fel och det tar lång tid.

Experten tycker att systemet behöver utvecklas ytterligare.

– Jag tycker inte att det fungerar prickfritt idag då man tittar på matcher, utan det är fortfarande en del saker som kan bli bättre.

Han menar att supportrarna också kommer att höras i frågan genom Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU).

”De kommer under 2020 via sin klubb eller via SFSU få del av ett samlat underlag att använda som underlag för sina beslut och remissvar senast till hösten 2021”, säger Enquist.

– Det är självklart att man ska lyssna på supportrar. Det är viktigt att de får tycka till. Sedan tror jag att man kommer att vara mer positiva till VAR om det börjar se bättre och bättre ut, säger Nannskog.

VAR debuterade på den stora scenen under fotbolls-VM 2018 och har även införts i flera av de stora fotbollsligorna runt om i världen.

ARKIV: Jonas Eriksson om VAR: ”Gå bara in på uppenbart felaktiga beslut” (18 juni 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.