Isak satt på läktaren när Zlatan gjorde fyra mål mot England. Foto: Bildbyrån

Isak om Zlatan: ”Sett upp till honom hela mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget.

Anfallstalangen Alexander Isak, 21, hoppas nu få bilda anfallspar med sin barndomsidol.

– Jag var liten när han började och jag har sett upp till honom hela mitt liv, säger Isak.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det svenska landslaget.

Roligt tycker Alexander Isak som hoppas få bilda anfallspar med sin barndomsidol när Sverige i morgon inleder VM-kvalet med ett möte hemma med Georgien på Friends Arena.

Herrlandslaget i fotboll

– Det känns väldigt kul. Det är stort för det svenska landslaget att han är tillbaka. Jag känner att jag har mycket att lära av honom och han kan vara en bra mentor för en spelare som mig. Det vore väldigt kul att spela ihop med honom också och jag tror att det finns goda chanser till det, säger Isak under pressträffen inför torsdagens match.

”Största fotbollsspelaren vi haft”

Isak berättar att Ibrahimovic är en spelare han har sett upp till under uppväxten.

– Självklart har jag gjort det. Jag var liten när han började och jag har sett upp till honom hela mitt liv. Det är den största fotbollsspelaren vi haft, säger Isak och berättar om ett av många minnen han har av Ibrahimovic som fotbollsspelare:

– Jag satt på läktaren när Friends Arena invigdes mot England och han gjorde sina fyra mål. Cykelsparken där. Det finns många minnen och man har inspirerats mycket av det han har gjort.

Ger Zlatan nummer 11

Häromdagen var Ibrahimovic själv med på en pressträff där han bland annat berättade att han hade frågat Alexander Isak snällt om han fick ta över tröja nummer elva. Något som Isak nu kommenterar.

– Ja, han ställde frågan på ett väldigt trevligt sätt om han kunde få tröjan. För mig var det inga konstigheter. Jag har bara haft den i ett par samlingar.

Nu blir det ett gammalt bekant nummer i stället.

– Nummer 15. Jag har haft några olika nummer tidigare och haft även detta nummer, det är absolut inget problem för mig.

Sverige ska möta Georgien i VM-kvalet under torsdagen och sedan Kosovo på bortaplan på söndag. Denna samling innehåller också en vänskapsmatch mot Estland.

”Kul att vara här”

Detta är den sista samlingen innan Janne Andersson ska ta ut sin EM-trupp och Isak hoppas att han kan bära med sig sin fina målform från klubblaget Real Sociedad till blågult.

– Jag startade säsongen på ett sätt som inte var det bästa. Men sedan årsskiftet har jag vänt på det hela och känt mig i väldigt god form sedan 2021 började fram tills nu och fått göra en massa mål. Formen är bra och det är kul att vara här nu, säger Isak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet