Erik Hamréns Island missar EM efter Ungerns sena vändning i playoff-matchen. Foto: Bildbyrån

Islands mardröm – missar EM efter Ungern sena vändning

Erik Hamréns Island var bara minuter från att nå sitt tredje raka stora mästerskap. Då kvitterade Ungern i den 88:e minuten – innan de säkrade EM-biljetten på övertid.

– Jag har inte insett förrän nu vad jag har gjort, säger Ungerns stora hjälte Dominik Szoboszlai en stund efter matchen.

Lars Lagerbäck tog Island till ett historiskt EM 2016, landets första stora mästerskap någonsin. Och efter att Lagerbäck tackat för sig tog sig Island till sitt första VM två år senare.

Under torsdagskvällen såg det ut som att en svensk än en gång skulle ta Island till ett EM-slutspel.

EM-kval fotboll

Erik Hamrén tog över den lilla önationen för drygt två år sedan, och sedan coronapandemin skjutit upp hela EM-slutspelet avslutades i dag själva kvalet, över ett halvår senare än planerat.

Målvakten tappade in bollen

Borta mot Ungern gjorde Island 1-0 tidigt i matchen.

Efter elva minuter tog Gylfi Sigurdsson hand om en frispark strax utanför straffområdet. Frisparken i sig var inte märkvärdig, men Ungerns målvakt Peter Gulácsi stod för en jättetavla och tappade in bollen i mål.

Länge, länge såg sedan EM-biljetten ut att vara Islands. Men med två minuter kvar av ordinarie tid kvitterade Ungern genom Loic Nego. Och på övertid kom även 2-1 för Ungern med ett skott utifrån.

”Dödens grupp” väntar

Dominik Szoboszlai hette den stora hjälten för Ungern som firade vilt efter slutsignalen.

– Jag är verkligen glad. Jag har inte insett förrän nu vad jag har gjort. Jag gjorde bara min grej och är lycklig över att göra mål, säger matchhjälten Dominik Szoboszlai en stund efter matchen.

Ungern hamnar nu i vad som verkligen är ”Dödens grupp”. Frankrike, Portugal och Tyskland väntar i EM-slutspelet som ska avgöras i sommar.