• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Premiärminister Giuseppe Conte öppnar för att Zlatan Ibrahimovic får spela klart Serie A-säsongen. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Italiens premiärminister: Fotbollslagen kan träna om tre veckor

Uppdaterad
Publicerad

Italien har varit Europas värst drabbade land under coronapandemin, men under söndagskvällen gick premiärminister Giuseppe Conte ut med planen för hur man nu stegvis ska öppna upp landet igen. Den 18 maj är tanken att Serie A-lagen ska kunna bedriva vanlig träning.

– Efter det kommer vi att utvärdera om det finns förutsättningar för att slutföra säsongen, säger han på en presskonferens.

Man kommer att öppna upp Italien i två steg. Det första sker den 4 maj och för idrottare innebär det bättre möjlighet till träning, men man kommer fortfarande att ha strikta regler om social distansering.

Den stora förändringen för lagidrotterna är planerad att ske den 18 maj då man ska kunna börja träna i grupp igen. Då kan alltså fotbollslagen återgå till en mer normal vardag.

Corona och idrott

– Jag brinner för fotboll, som många italienare, så det kändes konstigt då säsongen bröts. Men till och med de mest passionerade supportrarna förstod att det inte fanns något alternativ, säger Conte.

Efter den 18 maj ska man också ta ett beslut om säsongen kan slutföras eller inte.

– Just nu måste vi slutföra alla diskussioner så att vi i sådana fall kan göra det på ett säkert sätt. Vi brinner för sport och vi vill inte att våra idoler blir sjuka, säger premiärministern.

Den 2 juni nämns som ett datum då de första Serie A-matcherna kunde spelas.

KLIPP: Kolla in tipsen som gör att du klarar tristessen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet