Mario Balotelli efter att han blivit utsatt för rasism under en match mot Hellas Verona i början av november Foto: TT Nyhetsbyrån

Italienska klubbar vill stoppa rasismen

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade rasistskandaler har skakat den italienska ligafotbollen i höst. Nu erkänner Serie A-klubbarna att problemen inte har tagits på tillräckligt stort allvar och uppmanar till nationell debatt om rasismen.

”Vi kan inte längre vara tysta i den här frågan”, skriver de i ett öppet brev.

Romelu Lukaku (Inter), Mario Balotelli (Brescia) och Franck Kessie (AC Milan) är några av de spelare som har fått rasistiska glåpord riktade mot sig från läktarhåll i flera uppmärksammade incidenter under säsongen.

I ett öppet brev skriver alla 20 klubbar i högstaligan att man ser väldigt allvarligt på rasismen inom den italienska fotbollen.

”Bilder på spelare som fått utstå rasistiska förolämpningar inom italiensk fotboll har setts och diskuterats över hela världen den här säsongen. Det är en skam för oss alla”, skriver man.

Återkommande problem

Samtidigt är rasism inget nytt problem inom den italienska fotbollen, utan snarare något klubbarna har brottats med i flera år. Trots det har åtgärderna för att få bukt med problematiken i bästa fall varit för mjäkiga – i värsta fall obefintliga.

”Vi måste öppet erkänna att vi har seriösa problem med rasism. Och det är problem vi inte har gjort tillräckligt mycket för att bekämpa”, skriver klubbarna.

I en av höstens mest uppmärksammade incidenter fick den belgiske anfallaren Romelu Lukaku rasistiska glåpord riktade mot sig när hans Inter mötte Cagliari på Sardinien.

”Det räcker”

I ett bisarrt uttalande efter matchen menade Inters supportrar att Lukaku borde se glåporden som en hyllning och tecken på respekt, snarare än förolämpningar.

Men med brevet vill klubbarna nu skapa nationell debatt och bjuda in experthjälp för att bäst tackla rasismen.

”Det räcker nu. Vi kan inte längre hoppas på att problemen magiskt försvinner”, skriver de bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.