En åskådare skyddar sig vid Minsk-derbyt under lördagen. Foto: TT

Jackpott för vitrysk fotboll under krisen

Uppdaterad
Publicerad
Fotbollen rullar vidare i Vitryssland. Nu upplever högstaligan en säljsuccé vad gäller tv-rättigheter.

Medan resten av idrotts-Europa står stilla på grund av coronapandemin, kör Vitryssland på som vanligt med både fotboll och ishockey i landets högsta serier. Serier som tidigare engagerat få utanför landets gränser.

Det har lett till oväntade inkomster.

Aldrig tidigare har så många människor sett vitrysk toppfotboll på tv. Tv-tittare i en rad fotbollshungriga länder har nämligen riktat uppmärksamheten mot landets högstaserie, en av Europas minst glamourösa ligor vars lag sällan når gruppstadiet i Champions League, eftersom det inte finns någon annan livefotboll att se.

Sålt rättigheter till tio länder

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det vitryska fotbollsförbundet sålt tv-rättigheter till tio olika länder, däribland Ryssland, Israel och Indien.

– Det här är en situation vi aldrig upplevt förut, säger Alexander Aleinik, en talesman på förbundet.

Under gårdagen besökte 3000 åskådare derbyt mellan Dynamo Minsk och FC Minsk, som det sistnämnda laget vann med 3-2. Temperaturen på åskådarna kontrollerades vid ingångarna.  

Den vitryska ligan sparkade i gång i förra veckan, och just nu har landet inga planer på att avbryta den trots coronakrisen som härjar i stora delar av världen. I Vitryssland har 94 personer hittills bekräftats smittade.

Lukasjenko: ”Den civiliserade världen håller på att bli galen”

– Varför skulle vi inte spela? Har vi undantagstillstånd i vårt land? Det här är ingen allvarlig situation, och därför startar vi säsongen som vanligt, sade fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov nyligen.

Landets president Aleksandr Lukasjenko avfärdar coronautbrottet och åtgärderna mot pandemin.

– Det är bara en masspsyskos. Den kommer att gynna vissa människor och skada andra. Den civiliserade världen håller på att bli galen. Det är totalt vansinne att stänga gränserna. Paniken kan skada oss mer än själva viruset, säger Lukasjenko enligt ESPN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vitryske presidenten försvarar beslutet att låta idrotten pågå. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer