Sofia Jakobsson. Foto: Bildbyrån

Jakobsson om drömflytten: ”Kommer bli en av världens största klubbar”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Jakobsson är numera en Real Madrid-spelare.

Nu är målet att göra klubben till en av de bästa i världen.

– Förutsättningarna finns för att bli en av toppklubbarna inom damfotbollen, säger hon till SVT Sport.

Sofia Jakobsson presenterades i dag som en Real Madrid-spelare på ett tvåårskontrakt, och knappt hann bläcket torka innan svenskan gjorde sitt första träningspass med klubben under onsdagsförmiddagen.

29-åringen berättar för SVT Sport varför valet föll på nykomlingen i den spanska högstaligan, CD Tacón/Real Madrid.

– Först och främst var det otroligt svårt att lämna Frankrike och Montpellier efter fem år. Men jag behövde något nytt, det var lite som att vi stod och stampade på samma plats. Men själva landet kommer jag sakna. Men det känns otroligt spännande att få vara en del av en sådan stor klubb som Real Madrid. Jag tror att projektet kommer bli riktigt bra. Sedan är det ett nytt lag som precis gått upp. Men jag fick jättebra intryck av tränare och professionaliteten i klubben. Det känns väldigt bra och jag har tro på att Real inte kommer göra något litet när det startar ett nytt damlag. Det känns bra att få vara med från början och få sätta Real Madrid på kartan inom damfotbollen, säger hon och fortsätter.

– Faciliteterna här är topp. Vi tränar på samma träningsanläggning som herrarna. Allting finns runt omkring och förutsättningarna finns för att bli en av toppklubbarna inom damfotbollen. Tillgången till tränare, sjukgymnast, doktor är också väldigt stor.

Pratade med ”Kosse”

Hur snabbt bestämde du dig när det fanns konkret intresse?

– Det har verkligen gått fram och tillbaka. Det var inte alls ett givet beslut. Efter VM behövde jag lite tid för mig själv och då hade jag redan det här anbudet och även anbud från andra klubbar. Jag behövde fundera på vad jag ville, men till slut kändes det helt rätt att gå hit och nu är det bara kul att vara här.

Med Real Madrid får du inget Champions League första året. Var det något du hade i åtanken?

– Absolut. De andra klubbarna jag hade kontakt med hade alla Champions League. Det är klart att det stod och vägde med att antingen vara med om något helt nytt med något som kommer bli en av världens största klubbar, eller att hoppa på ett lag som redan är väldigt bra. Men valet föll på det här och det kändes bra att Kosovare (Asllani) skrev på och jag känner henne väldigt väl. Klubben ville satsa på stora spelare och ta steget fram. Men jag stod länge och valde mellan två olika klubbar.

Just att ”Kosse” blev klar för ett tag sedan, hur mycket kontakt har ni haft sinsemellan?

– Jag vet inte när hon hade kontakt med Real, men hon valde att skriva på före mig. Sen så har vi snackat, men det har hela tiden varit mitt egna beslut. Det är klart vi har talat om klubben och så. Det känns kul och inspirerande att få spela med en fantastisk spelare som Kosse.

Sedan Sofia Jakobsson lämnade Umeå sommaren 2011 har hon spelat i högstaligorna i Ryssland, England, Tyskland och Frankrike. Spanien blir därmed hennes sjätte högstaliga.

Sofia Jakobsson

Född: den 23 april 1990 i Örnsköldsvik (29 år).

Position: Anfallare.

Klubb: CD Tacón.

Landskamper/mål: 107/19.

Senior: Hägglunds IoFK (–2006), Öster, (2006–2007), Umeå (2008–2011), Rossijanka (2011–2013), Chelsea (2013), Cloppenburg (2013), Montpellier HSC (2014–2019), CD Tacón/Real Madrid (2019–).

Meriter: OS-silver (2016) och VM-brons (2019) med Sverige. SM-guld med Umeå (2008). Delad tredjeplats med Sverige vid hemma-EM 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.