Pontus Jansson skadad – Mattias Svanberg kan debutera

Uppdaterad
Publicerad

Bolognas Mattias Svanberg, 19, ersätter Pontus Jansson i truppen inför ödesmatcherna i Nations League. En mittback ut – och en offensiv mittfältare in.

– Sebastian Larsson och Albin Ekdal har känningar så vi har kanske större nytta av en mittfältare, säger Janne Andersson.

Sverige möter Turkiet i Nations League på bortaplan den 17 november och Ryssland hemma den 20 november.

Leeds Pontus Jansson tvingades lämna återbud efter att ha stukat foten i helgen.

Fotbollslandslaget herrar

På måndagens presskonferens motiverade Sveriges förbundskapten Janne Andersson beslutet att ge Mattias Svanberg chansen att göra sina första a-landskamper.

– Han gjorde avtryck i Malmö FF innan han lämnade för Bologna där han varit jättebra. Han har fått ganska stort förtroende och det har varit jätteroligt att följa honom.

Andersson berättar att han kommer fortsätta spela Viktor Claesson som anfallare trots att mittfältstjärnan Emil Forsberg saknas på grund av skada.

Hoppas på rutinerade duon

Även om viktiga innermittfälts-duon Sebastian Larsson inte kunde spela från för sina klubblag i helgen hoppas förbundskaptenen kunna ta ut bägge i en startelva.

– Jag har ganska gott hopp om bägge utifrån det jag vet, men de måste få träffa det medicisinka teamet innan jag kan uttala mig

På frågan om när nyblivna svenska mästarna Sebastian Larsson och Kristoffer Olsson förväntas ansluta log Janne och svarade:

– De har redan anslutit, jag träffade dem nyss och de såg högst levande ut.

Sveriges trupp

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.

Backar: Mikael Lustig, Celtic, Emil Krafth, Amiens, Andreas Granqvist, Helsingborg, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Martin Olsson, Swansea, Filip Helander, Bologna.

Mittfältare/anfallare: Jimmy Durmaz, Toulouse, Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone, Kristoffer Olsson, AIK, Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alavés, Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen, Viktor Claesson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jakob Johansson, Rennes, Mattias Svanberg, Bologna

Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sverige är i division B och i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Sverige inledde med att förlora hemma mot Turkiet med 2–3 och spela oavgjort, 0–0, mot Ryssland borta, och ligger sist i gruppen inför de sista matcherna.

Sveriges förutsättningar

Sverige har avgörandet i egna händer eftersom man har två matcher kvar att spela, medan Ryssland och Turkiet har varsin (mot Sverige). Först ut är Turkiet–Sverige nästa lördag, och sedan avslutas Nations League-gruppen med Sverige–Ryssland på Friends arena tisdagen efter.

Om Sverige vinner båda matcherna, bör det räcka till gruppseger. Å andra sidan är det stor risk att bli sist i gruppen om man tappar poäng mot Turkiet. Sverige inledde med att förlora 2–3 mot Turkiet hemma och spela 0–0 mot Ryssland borta. Senaste träningslandskampen var dock 1–1 mot Slovakien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollslandslaget herrar

Mer i ämnet