Janne Andersson: ”Jag har väldigt stor respekt för Haaland” Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Jag har väldigt stor respekt för Haaland”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Anderssons landslag går in i ett nordiskt derby mot Norge söndag kväll.

Största hotet på förhand? Superstjärnan Erling Braut Haaland.

– Kan man begränsa det så att han inte får bollen så ofta är det en viktig del, säger Janne Andersson inför mötet.

Erling Braut Haaland är norsk fotbolls största stjärna. 21 år gammal har han redan öst in mål i Bundesliga och Champions League för Dortmund. Den här sommaren går flyttlasset till de engelska ligamästarna Manchester City.

Nu ska han göra livet surt för Janne Anderssons gäng när Sverige och Norge möts på Friends arena söndagkväll.

Herrlandslaget i fotboll

– Han har hela paketet. Stark, snabb, explosiv, smart. Vi kan inte sätta elva man på Erling, vi får göra det som en enhet. Vi måste se det som en härlig utmaning att få möta  Norge på hemmaplan. Vi vill vinna matchen till hundra procent, säger Emil Forsberg som spelat mot Haaland flera gånger i Bundesliga för sitt RB Leipzig.

”Stor respekt för honom”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson berättar att en del i förberedelserna är att visa klipp och bilder på anfallaren.

– I vissa faser är han väldigt, väldigt, stark. Alla som möter hans lag försöker ha koll på honom. Med den spelförståelsen och fysiken han har kommer han göra mål i framtiden även om alla har koll på honom. Det är en spelare jag har stor respekt för honom, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Kan man begränsa så att han inte får bollen så ofta är det en viktig del. Så det handlar om hur vi försvarar över hela planen.

Det kommer att bli en relativt osamspelt svensk försvarslinje som ska ta hand om det norska anfallet, som förutom Haaland består av Arsenalstjärnan Martin Ødegaard.

– Skadedelen är en tråkig del. Samtidigt öppnar det för andra att få chansen. Om vi pratar om Slovenien-matchen är vissa delar jättebra. Vi tömde det centrala mittfältet lite för ofta i vår ambition att anfalla, gör vi det mot Norge kommer vi att bli straffade, säger Andersson.

Tillgängliga försvarare för Janne Andersson

Ludwig Augustinsson (vänsterback), Sevilla

Gabriel Gudmundsson (vänsterback), Lille

Hjalmar Ekdal (mittback), Djurgården

Sotirios Papagiannopoulos (mittback), AIK

Alexander Milosevic (mittback), AIK

Edvin Kurtulus (mittback), Hammarby

Joakim Nilsson (mittback), Arminia Bielefeld

Emil Kraft (högerback), Newcastle

Joel Andersson (högerback), Midtjylland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet