Janne Andersson är öppen för att göra som Roberto Mancini: Bli tränare i Saudiarabien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Janne Andersson öppnar för att ta över lag från Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Janne Anderssons karriär som förbundskapten är snart – av allt att döma – över.

Vad som händer sedan är oklart.

Ett möjligt alternativ, som han inte säger direkt nej till, skulle kunna vara Saudiarabien.

I en intervju med Fotbollskanalen stänger han i alla fall inte dörren.

Om Sverige inte, mot all förmodan, tar sig till fotbolls-EM i Tyskland lämnar Janne Andersson posten som svensk förbundskapten efter höstens kval.

Därefter är framtiden oklar.

Herrlandslaget i fotboll

Ett land som just nu genomför en enorm fotbollssatsning, och har lockat både spelare och tränare med enorma lönekuvert, är Saudiarabien.

”Väga in alla aspekter”

Samtidigt har Saudiarabien kritiserats hårt av många för bristande mänskliga rättigheter. Men det är inget som nödvändigtvis skulle få honom att säga nej, berättar han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

– I grunden så får man värdera det om något sådant dyker upp. Då får man väga in alla aspekter. En av aspekterna är ju om det är moraliskt rätt., säger han, och utvecklar vidare:

– Samtidigt var den här frågan uppe när det var Qatar. Då gick man in på regeringens hemsida och där stod det att vi har en ambassad som öppnade 2013 och det var väl för att ha handelsutbyte med Qatar, och så är det många svenska företag som samarbetar med det landet.

– Skulle jag då inte kunna åka dit om jag får ett väldigt bra erbjudande där jag kan säkra min framtid, och även mina barns och barnbarns? Ska jag då säga: ”Nej jag står över det.” Det är tveksamt.

Tjänade 4,4 miljoner i fjol

Janne Anderssons tjänade under förra året drygt 4,4 miljoner kronor. Det kan jämföras med Roberto Mancini, som när han tog över Saudiarabiens landslag fick en årslön på drygt 290 miljoner kronor.

Steven Gerrard (Al-Ettifaq) och Mancini är de två mest kända europeiska tränarna i Saudiarabien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Janne Anderssons resa som förbundskapten i landslaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet