Janogy: ”Det har varit en otrolig resa”

Uppdaterad
Publicerad

2018 vann hon SM-guld med Piteå. 2019 blev det landslagsdebut och succéinhopp i VM. Och nu har hon klubbadress Wolfsburg. För Madelen Janogy har det senaste fotbollsåret varit minst sagt händelserikt.

– Det har varit en otrolig resa som jag njutit väldigt mycket av, säger det färska tysklandsproffset till SVT Sport.

Madelen Janogy känner sig inte stressad över att det ännu inte blivit nån speltid hos tyska mästarlaget Wolfsburg. Med den konkurrens som råder i storklubben fokuserar hon i stället på att acklimatisera sig, både på och utanför planen, att växa med kvaliteten på träningarna, och att sen vara beredd att ta chansen när den väl kommer.

– Det här visste jag ju när jag skrev på, vad förväntningarna var. Det går så fort och det är sällan misstag, så det skulle jag säga är den största skillnaden.

Damlandslaget i fotboll

”Kommer ha ett högre tempo i mig”

Vilka kliv kommer du kunna ta tack vare den här nya omgivningen?

– Fotbollsmässigt tror jag att jag kommer ha ett högre tempo i mig. Jag gillar ju att utmana en mot en och är väldigt explosiv, men den delen tror jag att jag kommer att utveckla ännu mer. Det går ju så fort, det är ju mycket på en och två touch. Och den delen hoppas jag också att jag kan utveckla.

Att komma till landslagssamlingar nu är annorlunda berättar Janogy för SVT Sport, när vi träffas på det svenska spelarhotellet under Algarve Cup. Hon säger att det känns tryggare och mindre nervöst. Och hon har en klar målbild av vad hon vill bidra extra mycket med, både i sin nya klubb- och i landslaget detta OS-år.

– Att man orkar göra den där maxlöpningen en gång till. Man kanske varit lite trött i slutet. Jag skulle vilja visa ännu mer vad jag kan och utnyttja min spetsegenskap ännu mer.

SE HELA INSLAGET MED JANOGY:

KLIPP: Sverige föll mot Tyskland i Algarve Cup efter utebliven utebliven straff

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet