Madelen Janogy jublar. Foto: Bildbyrån /TT

Janogys dubbel sänkte Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogys två mål sänkte Ungern i EM-kvalet när Sverige vann med 5-0. Därmed har Sverige två raka segrar.

– Det var jättekul att spela i kväll, säger matchhjälten till SVT Sport.

Madelen Janogy fick lite skrällartat chansen från start av Peter Gerhardsson i kvalmatchen mot Ungern. Piteåanfallaren tackade för förtroendet med att avgöra matchen för Sverige.

Direkt i den andra halvleken utökade hon den svenska ledningen till 2-0. Efter en fin soloprestation där hon vrickade sig förbi två försvarare drog hon till med vänsterfoten och bollen letade sig in i det bortre hörnet. Bara fem minuter senare satte hon trean.

EM-kval fotboll

– Vi hade det lite tufft i första omställningar och tappade boll . Vi pratade om det i paus. Men det är riktigt kul att spela fotboll i andra, säger Janogy till SVT Sport.

Är det typiska Janogymål?

– Kanske det. Jag var inte riktigt nöjd med min första halvlek och tänkte att om jag får bollen ska jag utmana och deras backlinje föll och jag fick bra yta för avslut. Och ja, det var ju ett bra avslut.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med sin anfallare efter matchen.

– ”Madde” brukar göra sådana mål, med sin vänster lågt i det bortre hörnet. Vi hade tänkt att byta henne i andra så det var bra att hon passade på att göra två innan vi tog ut henne, säger Gerhardsson.

Målvakten Hedvig Lindahl fick hålla nollan. Och även hon hyllar Madelen Janogy.

– Madde dödar ju matchen på eget bevåg, säger Lindahl.

Jakobsson och Kullashi på övertid

Janogy byttes sedan ut till förmån för Fridolina Rolfö. SVT:s expert Markus Johannesson är nöjd med de båda anfallarnas insats.

– Jag tycker mer att det är individuella prestationer som gör att Sverige gör de här målen. Vi pratar Janogy, vi pratar Rolfös inhopp, Det är spelare som sticker ut och gör det lilla extra.

Sofia Jakobsson satte sedan 4-0 och Loreta Kullashi 5-0 på övertid.

– Det betyder jättemycket att vi vinner. Jag tycker verkligen vi förtjänar den här vinsten och det är kul att det blir mycket mål, säger Janogy.

Trots segern är Johannesson aningen kritisk till den svenska insatsen.

– Resultatet är ju alltid det viktigaste i den här typen av matcher och 5-0 kan ingen snacka bort. Prestationsmässigt är det knappt godkänt stora delar av matchen. Första halvlek underkänt, andra halvlek godkänt.

EM-kval damer

Hungary

0 - 5

Sverige

Stadion Diósgyöri, Miskolc
Domare: Meliz Özçigdem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet