Pontus Jansson tänker inte tänka om. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Janssons nej står fast – trots backkris i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Jansson har imponerat i säsongsinledningen av Premier League tillsammans med sitt Brentford. Men någon comeback i landslaget finns inte på horisonten, trots rådande backkris inför kommande VM-kval, det berättar 30-åringen i SVT Sports serie ”Landslagsstjärnan”.

– Jag vet inte om det är jag som är unik eller korkad men jag får inte dom fjärilarna i magen av landslaget, inte längre. Det måste jag vara ärlig och säga, säger han.  

Efter noll spelade minuter i sommarens EM-slutspel meddelade Pontus Jansson att han avlutar sin landslagskarriär. Ett besked som förvånade många då Jansson precis tagit klivet upp till Premier League och befinner på toppen av sin karriär. 

– Jag trivdes inte i den närvaron, även om jag fick höra att jag var bidrog till gruppen. Jag visade aldrig det när jag var där. Jag accepterade min roll, men i takt med att jag blev äldre och med mina framgångar i klubblaget hade jag svårt att ta mig an den uppgiften, säger Jansson. 

Hade du lagt av om du var ordinarie? 

– Nej, troligtvis inte. Såhär i efterhand hade jag kanske varit ordinarie och given nu kommande tre åren, men jag vet inte. Det lugnet jag har i min kropp och att kunna njuta av min klubblagskarriär, det hade jag inte kunnat göra på samma sätt om jag också hade haft landslaget att fokusera på.  

Du spelade inte en minut i EM. Det är inte bara glada miner då gissar jag? 

– Under EM växte beslutet fram ännu tydligare. Jag vill njuta av tillvaron när jag spelar fotboll och jag njöt inte av att vara 30 år och sitta på bänken, det kanske är egoistiskt, men jag vill känna mig viktig som jag gör i mitt klubblag.  

Nu råder det lite av en försvarskris i landslaget. Vad säger du om Janne ringer och vill ha dig tillbaka?  

– Jag vet inte… Det blir bara dumt, jag lade av för ett par månader sen. Jag har inte tänkt i dom banorna helt ärligt. Jag tror inte det. Det sista Janne sa till mig i somras var att jag kan alltid ringa om jag vill vara med igen. 

Men ett eventuellt VM är bara ett år bort… Det lockar inte? 

– Helt ärligt, nej. Jag har fått uppleva ett VM och två EM. Jag älskade landslaget. Men jag har inte den känslan i magen kring landslagsfotboll som klubblagsfotboll. Jag vet inte om det är jag som är unik eller korkad men jag får inte dom fjärilarna i magen av landslaget, inte längre. Det måste jag vara ärlig och säga.  

Se hela avsnittet av ”Landslagsstjärnan” med Pontus Jansson på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.