Covid förstörde Svanbergs EM-dröm

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Svanberg fick sin EM-debut förstörd efter att ha testats positivt för covid-19. I SVT Sports serie ”Landslagsstjärnan” berättar 22-åringen om ett mästerskap som till stora delar spenderades i isolering istället för ute på planen.  

-Jag kände mig själv som en joker. Jag kom från en bra säsong och kände jag stod och knackade på dörren till en plats i startelvan. Sen blev det ett antiklimax med sjukdomen. Det var mentalt påfrestande, säger han

Mattias Svanberg kom till EM-slutspelet efter en säsong hos klubblaget Bologna som var hans bästa hittills i karriären. Men istället för att slåss om en plats i Janne Anderssons startelva fick 22-åring beskedet mitt på en träning att han testats positivt för covid-19, med bara sex dagar kvar till EM-premiären. 

-Det blev en konstig känsla. Jag trodde inte på det först. Det blev en stor frustration. Det var en mental påfrestning att känna sig så närvarande, men ändå så långt ifrån. 

Herrlandslaget i fotboll

Från fönstret kunde jag se dom andra spelarna ligga vid polen efter träning och själv var jag inlåst på rummet och bankade huvudet på väggen, säger Svanberg till SVT Sport. 

Men tillslut blev du frisk. Hur var den känslan? 

-Den var skön. Att få komma tillbaka till bubblan igen och känna sig som en del av laget.  

Det här var mitt första mästerskap och jag hoppas och tror att det kommer bli fler. Det hade varit jobbigare om jag varit äldre och känt att det här var min enda chans.  

Se hela avsnittet av ”Landslagsstjärnan” med Mattias Svanberg på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet