Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Japanska supertalangen Maika Hamano ska ta Hammarby till toppen

Uppdaterad
Publicerad

Maika Hamano var med och ledde Japans U20-landslag till ett VM-silver i höstas. Nu ska 18-åringen, på lån från Chelsea, vara med och ta Hammarby till toppen i damallsvenskan.

– Det viktigaste är att laget vinner men jag vill också fokusera på mig själv och utvecklas som spelare, säger hon till SVT Sport.

Maika Hamano född 2004 kom till Hammarby i januari och har redan hunnit med fem mål på de fem första matcherna. Hon har börjat komma till rätta i laget och klubben trots en helt ny miljö och stora språksvårigheter.

– När jag kom till Sverige var jag nervös men ju mer jag pratade med spelarna och lärde känna dem ju mer tyckte jag om landet och det här laget. Alla är väldigt snälla och roliga, säger Maika Hamano.

Hon har dessutom hunnit kolla på lite svensk ishockey.

– Jag och Saori Takarada (Linköping FC) spelade fotboll tillsammans på gymnasiet. Nu har vi varit på ishockey tillsammans i Stockholm, berättar hon.

Hammarby först att få frågan

Hamano värvades till Chelsea i januari men lånades direkt ut till Hammarby där hon ska spendera hela denna säsong. Hammarbys sportchef Johan Lager berättar att Hammarby var första klubben som fick frågan om ett lån från Chelsea.

– Det beror väl på lite kontakter vi har haft innan. Vi har ju Jonna Andersson och Adelina Engman som spelat i Chelsea innan som säkert har spelat roll i detta. De såg väl att det är en spelare för dem men att hon kanske behöver ytterligare ett år för att vänja sig vid Europa innan hon är redo att konkurera på allvar i Chelsea, säger Lager.

Damallsvenskan har premiär fredagen 24:e mars med Rosengård mot Piteå.

KLIPP: Lista: Marklund listar största talangerna i damallsvenskan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.