Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se första utdraget ur vårens stora SVT-dokumentär här – när Ralf Edström slog igenom i det svenska landslaget. Foto: SVT/Bildbyrån

Jens Lind om Fotbollens historia: ”Filmerna har legat i källarförråd”

Uppdaterad
Publicerad

Pionjärer, hjältar och unika bilder.

I vårens stora dokumentärfilmssatsning i SVT, Fotbollens historia, lotsar duon Jens Lind och Albert Svanberg tittarna genom sportens fäste i Sverige – med mästerskapsframgångar, klubblagsdynastier och damfotbollens framfart.

– Många historier är berättade, men vi gör det på ett annat sätt, säger Jens Lind till SVT Sport.

I april 2019 släppte firma Lind och Svanberg den uppskattade dokumentärserien Hockeyns historia på SVT. I vår är det dags för ännu en tillbakablick, den här gången inom världens största sport.

Fotbollens historia handlar om sporten som växte fram till Sveriges nationalsport och sätter den i ett samhällsperspektiv, med ett mål att intressera alla.

Bilder som inte visats förut

– Vår utmaning är att berätta historier så att de som vet allt kommer tycka att det är spännande och de som inte vet något kommer också kunna fängslas av det, säger Jens Lind.

Välkända händelser som VM-framgångarna 1958 och 1994 lyfts upp – men det gör även oberättade historier och aldrig visade bilder kring stora och betydelsefulla fotbollshöjdpunkter.

– Vi kommer ha ett större material där huvudpersoner har filmat själva. De här filmerna har legat i källarförråd, säger Jens Lind.

Sveriges första fotbollsproffs

Utöver de stora händelserna fastnade Jens Lind själv särskilt för när Sverige fick sina första fotbollsproffs, där Gunnar Nordahl med sin övergång till Milan år 1949 var först.

– Rubrikerna var sådana som: ”Stjärncentern sålde sig för 100 000 kronor”. Att det är en skam, och Svenska Fotbollförbundet stängde av dem som blev proffs på heltid. De skulle aldrig få komma hem och spela fotboll igen. Sedan ändrades det, men hela den resan är så intressant, säger han.

De första två delarna (av åtta) publiceras på SVT Play söndagen den 21 april. Varje avsnitt är 30 minuter långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.