Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Jessica Wik tillbaka efter graviditet: ”Det har varit tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre landslagsbacken Jessica Wik födde förra hösten sitt första barn. Planen var att komma tillbaka till elitfotbollen redan i våras. Premiären på planen dröjde dock till i förra veckan.

– Jag var kanske lite naiv och trodde att jag skulle komma tillbaka snabbare än vad jag gjorde. De sista månaderna var ganska tuffa, säger hon till SVT Sport.

Mot Piteå spelade ytterbacken 70 minuter även om resultatet var en besvikelse för Rosengård (säsongens första förlust) var matchen viktig för Jessica Wik.

– Det var otroligt skönt att vara igång igen och att kroppen höll, säger hon.

Dagen efter att Rosengård i höstas säkrade SM-guld födde Jessica Wik barn. Både graviditet och den första tiden med barnet gick bra och kroppen återhämtade sig snabbt. Målet var att spela seriepremiären tidigt i våras. Då sa kroppen stopp och Jessica Wik tvingades inse att vägen tillbaka var krokigare än hon först trott.

– Jag hade sagt till mig själv att det är olika. Men när vi väl kom till seriestarten så var jag besviken och irriterad på kroppen att den inte hade läkt snabbare, säger hon.

Fler exempel

Flera spelare i damallsvenskan har de senaste åren pausat sina aktiva karriärer när de blivit gravida. De exempel som ofta lyfts fram är med spelare som kommit tillbaka till elitidrotten bara några månader efter att barnet fötts.

– Alla är så himla olika så jag tycker absolut att man ska lyfta fram historier från dem som det går fort för. Men jag tycker också att det är viktigt att lyfta fram de som det inte gör det för, säger Jessica Wik.

Inga tankar på landslaget

Wik har under sin karriär spelat 52 landskamper och har bland annat ett OS-silver från Rio på meritlistan. Men tankarna på en återkomst i landslaget är inget som upptar hennes tid.

–  Jag har inte tänkt så mycket på det. Kanske finns det någonstans i bakhuvudet. Men jag är bara fokuserad på att överhuvudtaget kunna spela fotboll igen och är så glad för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.