SVT:s expert Markus Johannesson är skeptisk till den nya superligan. Foto: Bildbyrån.

Johannesson om nya superligan: ”Oerhört skeptisk”

Uppdaterad
Publicerad

I natt kom beskedet att tolv europeiska storklubbar lanserar en egen stängd liga – Super League.

SVT:s expert Markus Johannesson är skeptisk.

– Det kommer bara generera ökade klyftor, säger han.

Planen är att samla världens största klubbar och spelare för att spela mot varandra genom hela säsongen, något som har beskrivits som en direkt utmanare till Champions League.

I dagsläget är det tolv klubbar från Italien, Spanien och Storbritannien som tillsammans planerar att grunda Super League, och ytterligare klubbar ska tillkomma, enligt ett uttalande.

Super League

Markus Johannesson har svårt att se konceptet genomföras.

”Oerhört skeptisk”

– Jag är oerhört skeptisk till att det ska drivas av klubbar som tillhör tävlingen så att säga, säger han och fortsätter:

– Det här är 15 klubbar som vill sätta sig över alla andra och stå och styra hela fotbollsvärlden mer eller mindre hur intäkter ska fördelas ur ett solidariskt perspektiv om man läser deras pressmeddelande.

Johannesson tror att den nya ligan kan leda till ökade klyftor i sporten.

– Vi ska komma ihåg att det här är ägarledda klubbar och att det finns ett stort vinstintresse i det här. Jag har väldigt, väldigt svårt att se hur det ska gynna supportrar världen som ändå bygger fotbollen. Det är intresset och passionen för sporten, tävlingen, den lillas kamp mot den stora. De möjligheterna som gör att fotbollen skapar ett intresse. Ju mer kommersiellt och ju större klyftan blir till supportrarna desto svårare kommer det bli att skapa intresse. Jag tror inte alls på den typen av elitistiskt tänkande, säger han.

”Ett sätt att förhandla”

Tror du att den nya ligan kommer bli av?

– Jag är ytterst tveksam till det. Jag tror att det här är ett sätt att förhandla för att dra till sig ännu större intäkter från till exempel Champions League.

Planen är att klubbarna ska spela i den nya ligan parallellt med spel i sina inhemska ligor.

Både Fifa och Uefa har riktat skarp kritik mot upplägget och hotat med att bland annat stänga av spelare från landslagsspel.

– Det kommer bli en rejäl diskussion om det här och kommer vara mycket ilska inblandat, säger Markus Johannesson.

De tolv klubbarna som är med hittills är Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid och Tottenham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet